Statisztika

2021.04.01. 19:55

Rendkívül kevesen fogyasztanak birkahúst a Jászkunságban

Európában nagy a kereslet a juhhús iránt, a legtöbb ország azonban nem önellátó, így behozatalra szorul. A magyar élőjuh iránt is jelentős az érdeklődés, a hazai bárányok kilencven százalékát külföldön viszik. Az export zöme Olaszországba, a húsvéti ünnepi fogyasztás kielégítésére irányul, számottevő bárányt vásárolnak fel ilyentájt Jász-Nagykun-Szolnok megyéből is. A hazai fogyasztás ugyanakkor alacsony, annak ellenére, hogy a bárány jellegzetes húsvéti étel a sonka és tojás mellett.

Kovács Berta

Fotó: Mészáros János

A tavalyi évben országosan mintegy hétezer tonnányi – vágott test egyenértékben számított – élőállatot vittek a külhoni piacra, ennek értéke meghaladta a negyvenhatmillió eurót. Idén is jelentős érdeklődés jelentkezett a magyar, és így a jászkunsági bárányra.

Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy az idei esztendőben az előző évekhez képest növekvő kereslet mutatkozott a juhok iránt külföldön.

Megyénk exportbárányainak nyolcvan százalékát – ahogy országosan is jellemző – Olaszországba viszik, húsz százalékát pedig Ausztria, Németország, Izrael, Törökország várja. Március elejével indult a felvásárlás, mely a húsvéti időszakig tart. A legkeresettebbek most a húsz-harminc kilogrammos első osztályú bárányok, illetve Izraelben a negyven kilogramm feletti állatokra van igény, ráadásul kifejezetten csak a kosbárányokra.

– Az ár jelentősen emelkedett az elmúlt évhez képest, köszönhető az árfolyamnak és a növekvő keresletnek. Eddig Olaszország volt majd száz százalékban a felvásárló, Ausztria, Németország, Törökország, Izrael piacra lépésének köszönhetően az ár emelkedésnek indult – mutatott rá Hubai Imre Csaba.

Megyénk bárányainak zömét nem hazai fogyasztásra, hanem olasz exportra tenyésztik
Fotó: Mészáros János

A húsz-huszonnégy kilogrammos, első osztályú bárány ára ezerkétszázhetvenöt forint/kilogramm, ehhez jár még hét százaléknyi kompenzáció. A huszonöt-harminc kilós első osztályú bárány kilója már ötven forinttal kevesebb. Az ár öt kilónként csökken, a felvásárlók jellemzően negyven, illetve negyvenöt kilogrammig veszik át az állatokat. A másodosztályú bárány ára ötven forinttal kevesebb egységenként.

Hazánkban az évi egy főre jutó harmincöt-harmincnyolc dekagrammos juhhúsfogyasztással messze elmaradunk az uniós átlagtól.

Sajnos ezzel együtt a megyei fogyasztás is minimális, változatlanul alacsony a kereslet a bárányok iránt.

Hiába vallási jelkép, a legtöbb húsvéti asztalról hiányzik

A bárány az egyik legelterjedtebb húsvéti jelkép. A fogyasztáson is meglátszik, hogy szerepe az utóbbi időben jelentősen csökkent, és helyét a húsvéti sonka vette át. A mediterrán országokban azonban napjainkban is az ünnepi lakoma elmaradhatatlan eleme a sült bárány.

A jelkép eredete a vallási hagyományokból ered. A bibliai tíz csapás közül a zsidó népnek az utolsót nem kellett elszenvednie, mert áldozatként házaikat egy bárány vérével jelölték meg. Emellett Jézus kereszthalála is az áldozatot testesíti meg, ez által váltotta meg az emberiséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában