Jászkunság

2021.07.20. 13:55

Főleg ingatlanvásárlásra igénylik a babaváró hitelt

Két éve, hogy a kormány bevezette a babaváró hitelt. A legfeljebb tízmillió forint szabad felhasználású kölcsönt házaspárok vehetik fel. Az igénylés után, a második gyermek megszületésekor az állam átvállalja a fennálló tartozás harminc százalékát, míg a harmadik gyermek után a teljes összeg mintegy támogatássá válik.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Shutterstock

Bár az elsődleges cél a gyermekvállalás ösztönzése, 2020-ban mindössze két százalékkal több baba született megyénkben, mint az azt megelőző esztendőben. Legtöbben a családok otthonteremtési kedvezményének (csok) különböző formáit kiegészítve, ingatlanvásárlásra vagy -felújításra fordítják az összeget. Mindez természetesen az ingatlanpiac áraira is jókora hatást gyakorolt. Jelenleg a megyeszékhelyen egy új építésű lakást ötszázötven-hatszázötvenezer forint közötti négyzetméteráron értékesítenek.

– A hitel bevezetésekor már úton volt a harmadik gyermekünk. Mikor hallottunk a lehetőségről, megpróbáltunk előre tervezni, mire használhatnánk fel – mesélte a szolnoki Petrovics János, aki családjával éppen akkor költözött be az új házába.

– Mindenképpen valamilyen befektetést szerettünk volna belőle megvalósítani, hogy az összeg felhasználásával biztosíthassuk a gyermekeink jövőjét.

– Úgy döntöttünk, hogy a megtakarításainkkal kiegészítve egy fővárosi lakást vásárolunk, ami terveink szerint az egyetemi évekkor albérlet helyett biztosít majd lakhatást nekik – fejtette ki.

Független hiteltanácsadót kerestek, akivel egyeztettek a részletekről.

– A kérelmet azonnal elindítottuk, a dokumentumokhoz a saját, valamint az addig már megszületett két gyermekünk okmányaira volt szükség. A magzat betöltött tizenkettedik hetét igazoló papírt kellett utána benyújtani ahhoz, hogy a hitel hivatalosan is kamatmentessé váljon. Majd születését követően az anyakönyvi kivonatot mutattuk még be. Az egészet lezongoráztuk alig két hét alatt – részletezte a folyamatot.

– A babaváró hitel bevezetése az egyik legnagyobb segítség a gyermeket vállaló családoknak, hiszen rövid idő alatt ingatlanfedezet nélkül juthatnak hozzá akár tízmillió forinthoz is, ha megfelelnek a követelményeknek. Az ügyfeleink nagy része él is a lehetőséggel, ők túlnyomórészt az otthonteremtést és felújítást helyezik előtérbe a kölcsön felhasználásakor – osztotta meg tapasztalatait hírportálunkkal Pappné Győri Beáta, a szolnoki OTP Ingatlanpont vezető értékesítési tanácsadója.

A különféle támogatási formák, így a babaváró hitel vagy a Családok otthonteremtési kedvezménye (csok) bevezetése viszont az ingatlanpiac áraira is hatással volt.

– 2015-ben a csok elsősorban az új építésű ingatlanok iránt növelte a keresletet. A falusi támogatási forma bevezetésének egyik jelentős hatása lehet, hogy újra elindulhat a népesség növekedése a kistelepüléseken, hiszen a nagycsaládosok kedvező feltételekkel vásárolhatnak ingatlant, amit akár fel is újíthatnak – tette hozzá.

A vezető értékesítési tanácsadó szerint igen fontos, hogy a támogatásban gondolkozók előzetesen tájékozódjanak ingatlan-, illetve pénzügyi szakértőknél.

Nőtt a kereslet, ezzel együtt az árak is emelkedtek

Napjainkban a megyeszékhe­lyen egy új építésű lakást 550–650 ezer forint közötti négyzetméteráron értékesítenek­, de a használt lakásoknál sem ritka a 450 ezer forint körüli négyzetméterár.

– A falusi csok hatására a kisebb településeken az 5 millió forint körüli családi házak pár nap alatt tulajdonost cserélnek. Általánosságban 20–30 százalékos áremelkedés figyelhető meg a térségben – emelte ki Pappné Győri Beáta, a szolnoki OTP Ingatlanpont vezető értékesítési tanácsadója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában