civil szervezetek

2021.09.15. 06:58

Közel félmilliárd forint érkezett a Jászkunságba az elmúlt egy évben

Októbertől másfél milliárd forinttal több forrás áll az egyesületek, alapítványok rendelkezésére, mint tavaly, késő ősztől ugyanis újra meghirdetik a civil szervezeteket segítő pályázati lehetőségeket – hangzott el szerdán a városházán, ahol országos és megyei fórumot egyaránt tartottak.

Molnár-Révész Erika

Fotó: Nagy Balázs

A konferenciákon a tapasztalatokról és a jövőbeni lehetőségekről is tájékoztatták az érintetteket. Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a Nemzeti Együttműködési Alapból, a Falusi Civil Alapból és a Városi Civil Alapból összesen közel félmilliárd forint érkezett a Jászkunságba az elmúlt egy évben.

A megyeszékhely volt a második állomása annak az országos tájékoztatónak, melyet a Miniszterelnökség munkatársai tartottak a megyei civil szervezetek képviselőinek. Az eseményen dr. Kállai Mária térségi országgyűlési képviselő és Hubai Imre megyei közgyűlési elnök köszöntötte a megjelenteket. Mint mondták: a civil szervezetek értéket teremtenek, működésük fontos a térségnek.

Az eseményen Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára bejelentette: idén másfél milliárd forinttal nőtt a Nemzeti Együttműködési Alapból (NEA) a civil szervezeteknek ítélhető források összege.

– Míg tavaly 9,3 milliárd forint volt a pályázható keretösszeg, idén ez már 10,8 milliárd forintra növekszik

– hangsúlyozta. Mint mondta: a Jász-Nagykun-Szolnok megyei civil szervezetek sikeresek voltak tavaly a pályázatok lehívásában.

Oláh Gábor a TOP Pluszban rejlő lehetőségekről beszélt a civil konferencián
Fotó: Nagy Balázs

– A NEA kiírásaira idén 281 pályázat érkezett a megyéből, melyből 214 nyert. Ez több mint 228 millió forintot jelent. A Falusi Civil Alap közel ötmilliárd forintos keretösszegére 130 pályázatot nyújtottak be innen, melyből 31 lett sikeres, 116 millió forint értékben. A Városi Civil Alap számai pedig a következőképpen alakultak: 792 érvényes pályázatból 24 nyert, 134 millió forint értékben. Ez azt jelenti, hogy a három alapból közel félmilliárd forint érkezett a Jászkunságba az elmúlt egy évben – részletezte a helyettes államtitkár.

Az esemény a XII. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Civil Konferenciával folytatódott, melyet a megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ rendezett.

Jelentős forrásokhoz juthat megyénk a TOP Plusszal

A civil konferencián Oláh Gábor, a Pénzügyminisztérium regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára megerősítette Varga Mihály pénzügyminiszter keddi bejelentését az idén induló Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz pályázatokról, melyekbe a civil szervezetek is bekapcsolódhatnak.

– A következő időszakban jelentős pénzügyi forrás nyílik meg a települési, a megyei önkormányzatok, valamint a civil szervezetek előtt. A 2027-ig tartó új fejlesztési ciklusban, a TOP Plusz keretében mintegy 1700 milliárd forintos pályázati keretösszeg áll majd rendelkezésre. Azt tervezzük, hogy mintegy 1000 milliárd forintot azonnal megnyitunk, vagyis már októbertől megjelennek a felhívások, melyeket véleményezni lehet, hogy november közepétől be lehessen nyújtani a kérelmeket. Célunk, hogy jövő tavaszig 1000 milliárd forintnyi pályázat beérkezzen, és ebből a lehető legtöbb támogató döntést kapjon – szögezte le Oláh Gábor helyettes államtitkár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában