JÁSZKUNSÁG

2021.09.18. 07:38

Palántákat neveltek a megvizsgált vetőmagokból

Paprikavetőmagok­kal végeztek kísérletet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) monorierdei fajtakitermesztő állomásán a szakemberek.

Czakó Nóra

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Összesen huszonhárom terméket vetettek el, és figyelemmel kísérték a fejlődésüket a mag földbe kerülésétől egészen a „tölteni való” paprika betakarításáig. A vetőmag-minősítés egyik fontos része ugyanis, hogy az adott növényi és vetőmagminták mennyire tudják megőrizni a fajtaazonosságukat és fajtatisztaságukat.

A vetőmagokat április elején vetették el, és húsz-huszonkettő Celsius-fokos hőmérsékletű fóliában helyezték el a tálcákat. A napi öntözésnek és szellőztetésnek köszönhetően két hét múlva már ki is bújtak a földből a növények, a vetés után egy hónappal pedig öt-hat centiméteres palánták fejlődtek.

A huszonhárom mintából felnevelt paprikapalánta húsz-huszonkét egyedét május végén ültették ki az előkészített aprómorzsás talajba. Ekkor már hat-nyolc lomblevéllel rendelkeztek a növények, a gyökereik pedig jól átszőtték a tápkockát.

Az időjárástól függően, heti egy-két alkalommal öntözték a palántákat csepegtetőszalag segítségével.

A június eleji lombtrágyázásnak köszönhetően a növények növekedni, majd virágozni kezdtek, július közepén pedig egytől-egyig meghozták első terméseiket.

A vizsgálat során a paprikavetőmagok termését a szakemberek összevetették a csomagoláson feltüntetett képpel, a tasakon szereplő leírással, valamint a hivatali adatbázisban szereplő fajtaleírással. Egy esetben találtak eltérést: az egyik vetőmag csomagolása szerint a növény bogyója felálló, míg a Monorierdőn felnevelt paprika bogyója csüngő helyzetű volt.

Összességében azonban elmondhatjuk, hogy jól vizsgáztak az egyes termékek, egy paprika kivételével minden vetőmag hozta az ígért termést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában