Intézkedés

2022.01.13. 06:55

Havonta több tízezer forint marad a jászkunsági fiatalok zsebében

Idén januárban lépett életbe a kormány egyik fiatalokat segítő intézkedése, amely a huszonöt év alattiak számára biztosít személyi jövedelemadó-mentességet. A kedvezmény nem csak az alkalmazottakra, de a vállalkozókra és az őstermelőkre is vonatkozik, legfeljebb a bruttó négyszázharminchárom ezres jövedelemhatárig.

Munkatársainktól

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

– Igazán nagy segítség lesz számomra ez a plusz pénz, hiszen a személyi jövedelemadó-mentességgel közel háromszázezer forintot kapok majd kézhez – mondta a fiatalokat érintő kedvezményről a huszonhárom éves Zsolnai Bianka.

– Több mint egy éve vásároltam magamnak hitelből egy kis házat Abonyban. Ezt az ingatlant szeretném apránként felújítani, elsősorban erre gyűjtök majd, hiszen sok munka van még hátra. Később pedig a tanulmányaim és a jogosítványom finanszírozására fordítom a megmaradt összeget, amely számításaim szerint havonta körülbelül ötvenezer forint – tette hozzá.

Bár az idei első bér utalására még várnia kell, de a tószegi Kovács Nóra fizetése is több tízezer forinttal nő januártól az adókedvezménynek köszönhetően. A huszonkét éves fiatal jelenleg a szüleivel él, ám a közeljövőben szeretne a saját lábára állni.

– Egyébként is takarékoskodok már egy ideje, de nagy segítség hogy ezentúl minden hónapban több pénzt tudok majd félretenni. Gondolok a jövőmre, szeretnék már elköltözni a szülői házból, így minden forint nagyon jól jön– mondta.

A személyi jövedelemadómentességet a huszonöt év alatti fiatalok számára idén januártól biztosítja a jogszabály.

– A kedvezmény alapját a kereső tevékenységekből származó jövedelmek képezhetik. Ilyen például a huszonöt év alatti fiatal munkaviszonyból származó munkabére, a jogosultsági hónapokban megszerzett, nem önálló tevékenységből származó jövedelme. Abban az esetben, ha a fiatal egyéni vállalkozóként végez tevékenységet, akkor a vállalkozói kiléte, vagy az átalányban megállapított jövedelme, az őstermelőként tevékenykedő fiatal esetében pedig az őstermelői tevékenységből származó jövedelme után – sorolta Csányi Péter, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei Ügyfélszolgálati Osztályának vezetője. 

Az osztályvezető hangsúlyozta, a kedvezmény igénybevételének felső korlátja a KSH adatai szerinti bruttó átlagkereset, ami tavaly júliusban bruttó négyszázharmincháromezer hétszáz forint volt, ezt veszik figyelembe az idei évben.

– Mivel a személyi jövedelemadó mértéke tizenöt százalék, így a huszonöt év alatti fiatalok személyi jövedelemadó mentessége azt jelenti, hogy a fiatal munkavállalók, vállalkozók, őstermelők nem fizetnek személyi jövedelemadót a 433 700 forint bruttó jövedelem adótartalmáig. Azaz, idén akár hatvanötezer ötvenöt forinttal több maradhat a zsebükben, mint a korábbi időszakban – magyarázta a szakember.

A huszonöt év alatti fiatalok szja-mentessége a gazdaság-újraindítási akcióterv egyik lépése, melytől a kormány a foglalkoztatás növelésén túl azt várja, hogy a legfiatalabb munkavállalók jobban keressenek, így könnyebben, előbb tudjanak önálló életet kezdeni, családot alapítani.

A kedvezmény addig a hónapig érvényesíthető, ameddig a fiatal be nem tölti a huszonötödik életévét. Vagyis, ha például december ötödikén született, akkor utoljára decemberben jogosult rá.

A legtöbb esetben automatikusan jár

A törvény a munkáltató vagyis a kifizető feladataként rögzíti, hogy a huszonöt év alatti munkavállaló adóelőleg-alapját automatikusan csökkentse a fiatalt megillető kedvezmény összegével.

– A munkáltató ismeri a munkavállaló születési adatait, ezért meg tudja állapítani a huszonötödik életév betöltésének hónapját. Emiatt ezt a kedvezményt nem szükséges kérelmezni az adóelőleg levonásakor. Azonban ha ez mégsem történne meg szabályszerűen, akkor a személyi jövedelemadó-bevallásban érvényesíthető lesz a kedvezmény – mondta Csányi Péter, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Ügyfélszolgálati Osztályának megyei vezetője. 

A szakember hangsúlyozta, amennyiben a fiatal részben, vagy egészben az éves adóbevallásában szeretné a kedvezményt érvényesíteni, erről neki, külön kell nyilatkoznia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!