Galériával

2022.04.24. 17:02

Búzaszenteléssel indult a Magyarok Kenyere program a Jászkunságban

Ivancsó István plébános vasárnap délelőtt megszentelte a búzát.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

A „Magyarok Kenyere – 15 millió Búzaszem” program megyei házigazdái ebben az évben Jásztelek és Kunhegyes. A mindennapi kenyér alapjául szolgáló bőséges búzatermés reményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezete (NAK), a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének megyei szervezete, valamint a Magyarok Kenyere Alapítvány vasárnap délelőtt mindkét településen tartott búzaszentelőt.

Jásztelken, a Szent Márton püspök templomban rendezett ünnepségen Kiss Róbert, a NAK megyei igazgatója köszöntőjében bemutatta a Magyarok Kenyere jótékonysági programot. A több mint tíz éves hagyományokkal rendelkező kezdeményezés keretében a gazdatársadalom búzaadományokkal segíti a határon inneni és túli rászoruló magyar családokat, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó intézményeket. A megyei gazdák minden évben élen járnak a támogatásban.

– A jászsági gazdák első perctől kezdve jó szívvel adományoztak búzát a rászorulóknak. Ennek az eredménye, hogy idén augusztusban Jásztelken rendezhetjük meg a megyei búzagyűjtő ünnepséget. Ahhoz, hogy ez sikeres legyen a jó Isten áldását kérjük – mondta Ivanics Balázs, a NAK megyei alelnöke.

– Talán soha nem volt még akkora szükség az imára, a gazdák és a határ megáldására, mint napjainkban, amikor a szomszédban háború dúl – kezdte beszédét Pócs János. A térség országgyűlési képviselője elismerő szavakkal szólt a gazdák helytállásáról a nehéz, bizonytalansággal teli időkben.

A magyar gazdák felkészültek, bőven el tudják látni Magyarországot hazai élelmiszerrel

– tette hozzá.

– A gazdatársadalom a Magyarok Kenyere Programmal ébren tartja azt a gondolatot, ami a búzához kötődik, a megszentelt kenyér minden esetben az életet jelenti. A nemzeti összefogásnak nagyszerű példája a program, mely a határainkon is túlnyúlik – méltatta a kezdeményezést Tóth Nóra, Jásztelek polgármestere.

Az ünnepi gondolatok után Györfi Sándor Munkácsy és Kossuth-díjas szobrászművész alkotásával köszönték meg a Magyarok Kenyere - 15 millió Búzaszem támogatóinak, segítőinek munkáját. Emlékplakettet és emléklapot vehetett át Csomor Tamás, ifj. Ivanics Balázs, Tóth Nóra és Ivancsó István, plébános. A Szent György-napi hagyományok jegyében Ivancsó István plébános megszentelte a búzát és bő termésért kért áldást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában