Támogatás

2023.01.10. 19:55

A lakáspiac élénkülését várják a falusi csok-tól Jászkiséren

Az idei évtől már Jászkiséren is elérhető a falusi családi otthonteremtési kedvezmény, közismert nevén falusi csok. Az intézkedéstől többek között a lakáspiac élénkülését, a fiatalok helyben maradását várják.

Illés Anita

Kevesebben vesznek most ingatlant

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A Jászságban is módosult azoknak a településeknek a listája, ahol igénybe vehető a falusi családi otthonteremtési kedvezmény. Alattyán, Jánoshida, Jászágó, Jászalsószentgyörgy, Jászboldogháza, Jászdózsa, Jászfelsőszentgyörgy, Jászivány, Jászjákóhalma, Jászszentandrás és Jásztelek után a támogatás 2023-tól már Jászkiséren is segíti a családok otthonteremtését. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a kormány módosította a falusi csok-ra vonatkozó rendeletét. Eszerint 2024. december 31-ig biztosan marad a kedvezmény, mely a meglévő lakás vagy ház bővítésére, korszerűsítésére, valamint használt lakás vagy ház vásárlására, bővítésére, illetve korszerűsítésre biztosít lehetőséget.  

– Pozitívan értékeljük, hogy Jászkisér is felkerült a falusi csok-ot igényelhető települések listájára – mondta el megkeresésünkre Lukácsi György

A város polgármestere az intézkedés várható hatásairól is beszélt hírportálunknak.

– Jelenleg sok olyan üres ingatlan van a városban, ami a támogatás segítségével gazdára találhat. Az úgynevezett Kádár-kockáknak eddig is nagy sikere volt az ingatlanpiacon, de úgy gondolom, hogy ezután még inkább megnövekedhet a kereslet irántuk. Számos tényező meghatározza, hogy milyen áron értékesítik az ingatlanokat a településen. Természetesen számít az épület állapota és az sem utolsó szempont, hogy a város melyik részén található. Egy lepukkant Kádár-kocka ötmillió forint körül van – mutatott rá a városvezető, aki arra számít, hogy megmozdul az ingatlanpiac Jászkiséren. 

Emellett természetesen abban is bíznak, hogy a falusi csok helyben maradásra ösztönzi a fiatalokat. De az újonnan beköltöző családok számára is kedvező lehet a támogatás. 

– Fejlesztéseinknél is figyelembe vesszük a családok igényeit. Folyamatban van a bölcsőde bővítése. Az energiaválság ellenére meg tudtuk oldani a gyermekek ellátását a városban. Örömteli, hogy a gyermekétkeztetés, a bölcsőde és az óvoda normatíváját rendezi az állam. Ezzel biztonságos keretek között tudunk tovább működni – tette hozzá Lukácsi György.  

Villámgyorsan gazdát cseréltek a házak

Jászfelsőszentgyörgy már korábban felkerült a falusi csok településlistájára. A községet érintő változásokról Zelenai Tiborné polgármestert kérdeztük. 

– A támogatás hatására villámgyorsan elkelt szinte minden eladó ház a faluban. Bizonyos fokú áremelkedést is tapasztalunk az ingatlanpicon, ami jó az értékesítőknek. Nagyon sok család házfelújításba kezdett. Szép, igényes lakókörnyezetet alakítanak ki a fiatalok, ami természetesen a településképet is javítja. Nőtt a családalapítási kedv, ezért volt szükség a bölcsőde kialakítására. Szeptember közepén indult az első csoport tizenkét fővel, jövő héttől pedig már a második csoportba is várjuk a gyerekeket – osztotta meg tapasztalatait Zelenai Tiborné.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában