Fórum

2023.04.13. 18:58

A mezőgazdaságot érintő támogatásokról számoltak be Újszilváson

Agrárgazdasági fórumot tartottak ma délután a település faluházában. A rendezvény előtti sajtótájékoztatón elhangzott: példátlan mértékű forrás jut az elkövetkezendő négy évben a magyar vidék fejlesztésére.

H. G.

Győrffy Balázs (középen) szerint jelentős forrásösszegből fejlődhet a hazai agrárium

Fotó: Hartai Gergely

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke hangsúlyozta, izgalmas időszak előtt állunk, a Közös Agrárpolitika ugyanis már január elsején hatályba lépett, ám ennek tartalommal való megtöltése csak az elkövetkezendő hónapokban történik meg.

– Április 20-tól június 9-ig lesz lehetőségük a gazdáknak az egységes támogatási kérelmeket beadni. Nagyon sok fontos szabály van, amelyeket ilyenkor figyelembe kell venni, ezért tartunk fórumokat, hogy ezekre felhívjuk a figyelmet. Döbbenetes mennyiségű pénz áll rendelkezésre ahhoz, hogy a magyar vidéket fejlesszük. A cél az, hogy a jövőben olyan piacokat tudjunk megtartani és megszerezni, amelyek biztosítják számunkra az előrelépés lehetőségét – fogalmazott a kamaraelnök.

Mint megtudhattuk, az agrárpolitikai intézkedéscsomag úgynevezett első pillérének költségvetése csaknem 7 milliárd euró, azaz mintegy 2485 milliárd forint. A második pilléres vidékfejlesztésre pedig hozzávetőlegesen 2891 milliárd forint jut. A közvetlen támogatási formák között szerepel fenntarthatóságot elősegítő alapszintű jövedelemtámogatás, újraelosztó támogatás, fiatal gazda területalapú támogatás, agro-ökológiai program, valamint termeléshez kötött támogatás egyaránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában