Mezőgazdaság

2023.07.30. 09:00

Gombafertőzések veszélyeztetik a napraforgót, a Jászkunságban is oda kell figyelni a jelekre

A napraforgó jól fejlődik az idei nyári időjárásnak köszönhetően, különösen a tavalyi, kiugróan aszályos viszonyokhoz képest. A csapadékos, párás időszakok viszont, a 20 fok fölötti hőmérséklettel párosulva, ideális feltételeket nyújtanak a gombás betegségek terjedésének is.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A napraforgóban legnagyobb termésveszteséget a tányéron jelentkező, rothadást okozó gombabetegségek okozhatják, így kiemelten fontos védekezni ellenük. Különösen a fehérpenészes szártő- és tányérrothadás, valamint fekete szárfoltosság fenyegeti az állományokat.

Vármegyénkben általánosságban még nem ütötték fel fejüket ezek a betegségek – tudatta Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei elnöke. A vezető a fertőzésre utaló jelekről is beszélt.

A fehérpenészes rothadás a tányért is képes megfertőzni, azonban jellemzően a száron okoz rothadást, hervadást. Kezdetben barna foltok alakulnak ki a növény felületén, melyen fehér színű, vattaszerű penészcsomókká fejlődik. A fertőzés a nem korlátozódik a szárra, a tányérra is átterjed.

A fekete szártőfoltosság esetén a napraforgó szárán benyomódások, barna foltok jelennek meg, melyek később megfeketednek. A szár rothadása a növény kidőléséhez vezethet.

– A tartósan párás időszakokban kiemelt hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, javasoljuk a napraforgó állományok mindennapi vizsgálatát – hangsúlyozta Hubai Imre Csaba. – Ha betegségre utaló jeleket észlel a gazda, a növényorvos kolléga mintavételezéssel megállapítja, milyen kórokozóról van szó, és ez alapján tudjuk kijuttatni a megfelelő vegyszert. A tünetek megjelenésekor ezt azonnal végre kell hajtani!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában