Szoljon podcast

2023.07.19. 11:25

Pirosból és sárgából is válogathatunk, bár a dinnyék is drágábbak, mint tavaly

Javában érik a hazai görögdinnye. A szolnoki vásárcsarnoknál is több helyen válogathatunk a nyár egyik slágerének számító finomságból. Legtöbbjük Medgyesegyházáról származik, de akadnak már közelebbi földeken termett görög- és sárgadinnyék is. De ahogy szinte minden, a dinnye is megdrágult a tavalyi évhez képest, a görögdinnye kilója jelenleg a piacon 450-490 forint.

Kovács Berta

Inkább a fél vagy negyed dinnyéket veszik, mutatja Dudás Éva

Fotó: Nagy Balázs

Dudás Éváék másfél hete árulják a nagy terelői hagyományokkal bíró Medgyesegyházáról való finomságot. Úgy tűnik, most nem nőttek olyan hatalmasra, nemigen látni náluk sem jól megtermett példányokat, a nyolc-tíz kilós termésekből viszont kedvünkre válogathatunk.

A melegben egyre több dinnye fogy, mind jobban keresik az emberek, jegyezte meg a kereskedő.

Idén inkább darabolva viszik, van, aki fél, negyed dinnyét kér.

– Most nem jellemző, hogy nagy dinnyét egészben visznek haza, inkább többször jönnek szeletekért az emberek. Van, aki minden nap megfordul nálunk. Egyébként finom az idei dinnye – számolt be róla dudás Éva. – A sárgadinnyét is viszik, a sárgabélűt egyelőre jobban, mint a zöldbélű cukordinnyét, mely valamivel drágább.

Dóczi János őstermelő klasszikus Rubin fajtájú görögdinnyével foglalkozik, de termesztenek sárgát és cukorbélű dinnyét is. Feleségével a szolnoki piacon és Tiszakécskén is árusít.

Azt azért nem mondhatjuk, hogy annyira nagyon jó a termés, sok dinnyének elszárad a szára, ezek után pedig nem érik tovább. Folyamatosan öntözni kell

– árulta el Dócziné Túró Aranka.

– Még nincs túl nagy forgalmunk, inkább majd ha lejjebb megy a dinnye ára. Szegények az emberek. Szolnokon sokan is vagyunk dinnyeárusok. De aki ismer minket és kóstolja a dinnyénket, az vásárol többször is. Jobb az íze, mint amit a boltban a kereskedőktől lehet venni, mivel azok napokig ott állnak, mi pedig frissen hozzuk.

A magyar dinnyék sokkal finomabbak, mint amit külföldről hoznak be, mivel a hazait érett állapotban szedik le, míg a külföldi a kamionban érik be

– hangsúlyozta Dóczi János.

– Az idén valamivel kisebbek a dinnyéink, az első kötésekből eredők főleg, az időjárás a növekedést visszafogta. Túl nagy a nappali és az éjszaka közötti hőingadozás. Mennyiségre is kevesebb, és bár tavaly ízletesebb volt, az ideiek is finomak – mondta a termelő.

Szólt a megemelkedett termelési költségekről is, mint mondta, drága a permetezőszer is, ráadásul nem is jók a mostaniak, védekezni viszont kellett a gombabetegségek ellen. Sárgadinnyével jobban megéri foglalkozni, az jobban viseli a klímaváltozást is.

Huber István fegyverneki őstermelőnél általában jókorára megnőnek a görögdinnyék. Most is vehetünk 15-20 kilós kilogrammos példányokat.

– A dinnyék nagyon finomak most – nyilatkozta a termelő.

Két hete már a sárgabélű görögdinnyét is árulom, ebből is láttam a földön 25 kiló körülit is.

– A sárgadinnye viszont már kifutóban van. Múlt héten lényegében eladhatatlan volt, olyan mennyiség termett, két hét múlva viszont már nem lesz belőle. A görögdinnyét én minden évben szakaszosan ültetem, így sokáig kitart, de aki nem így járt el, annál augusztus elejére le fog érni – vetítette előre Huber István.

Azt is elmondta, vevőből nincs hiány, vannak visszatérő vásárlói is, de most nála is általában fél vagy negyed dinnyét vesznek.

Idén több dinnyét termesztenek hazánkban

Hazánkban 2900 hektáron termelnek görög- és sárgadinnyét, a tavalyi esztendőhöz képest nőtt a lédús finomságok termőterülete. Nem csak szabadföldön, de fólia alatt is nevelnek dinnyét a termelők, többségében sárgadinnyét, melynek több mint húsz százaléka fóliás termesztésből származik.

A Békés megyei Medgyesegyháza környékén 1600–1800 hektáron foglalkoznak görögdinnyével. A délebbi, miénknél naposabb vidéken valamivel hamarabb beérik a termés, így aki hazait keres, többek között erről a területről való csemegével találkozik vármegyénkben is.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!