Visszaesés

2023.11.01. 15:25

Kevesebb turista szállt meg a Jászkunságban, mint tavaly

Vármegyénkben az elő félév vendégéjszakáinak harmadát a kunszentmártoni járásban regisztrálták, itt egy százalékkal nőtt a forgalom a múlt év azonos időszakához képest. Máshol nem ilyen rózsás a helyzet.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A gazdasági nehézségek miatt szűkülő belföldi kereslet ellenére az idei első félévben a turisztikai szálláshelyek vendégéjszakában mért forgalma 1,3 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit, derül ki a derül ki a Központi Statisztikai Hivatal nemrég közzétett „Fókuszban a vármegyék” összeállításából.

Azonban ez egy összesítést tartalmazó adat, az egyes területeket tekintve sokkal árnyaltabb a kép. A főváros, Fejér és Békés vármegyét kivéve valójában mindenütt csökkenő forgalmat tapasztaltak.

Nem kivétel ez alól Jász-Nagykun-Szolnok vármegye sem: szűkebb hazánkban a félévében a turisztikai szálláshelyek vendégéjszakában mért forgalma 4,8 százalékkal maradt el a 2022-es év első félévétől.

A kereskedelmi szálláshelyeken márciusban, májusban és júniusban, a magán- és egyéb szálláshelyeken márciusban, áprilisban és júniusban csökkent a vendégéjszakák száma az egy évvel korábbihoz képest. A kereskedelmi szállástípusokban az első hat hónap forgalma 190 ezer éjszakát számlált, a magán és egyéb helyeken 86 ezer éjszakát töltöttek összesen a vendégek. Az előbbi 6,5 százalékkal, utóbbi 0,9 százalékkal volt kevesebb, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Vármegyénk szálláshelyein eltöltött turisztikai vendégéjszakák harmadát a kunszentmártoni járásban regisztrálták, itt egy százalékkal nőtt a forgalom. A vendégéjszakák száma szintén jelentős hányadát képviselte a karcagi, illetve a tiszafüredi járás, ám itt is csökkenést mértek, előbbinél 9,1, a utóbbinál 4,6 százalékost.

Hazánk vármegyéiben a belföldi, a fővárosban a külföldi vendégek töltöttek el több éjszakát a turisztikai szálláshelyeken.

A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében a vendégéjszakák több mint nyolctizede belföldi vendégeknek köszönhető, de összességében 9,3 százalékkal kevesebb napra foglaltak szállást. A külföldi látogatók vendégéjszakáinak száma viszont 19 százalékos növekedést mutatott. Legnagyobb számban Lengyelországból, Németországból és Romániából érkező vendégeknek köszönhető ez a növekedés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában