Turizmus

2024.01.28. 17:30

Kevesebbet éjszakáztak a Jászkunságban a turisták, mint előző évben

Lengyelországból, Németországból és Romániából érkezett a legtöbb külföldi vendég Jász-Nagykun-Szolnok vármegyébe.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A gazdasági nehézségek miatt szűkülő belföldi kereslet hatására Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is elmaradt az előző évitől a turisztikai szálláshelyek vendégéjszakában mért forgalma. A Központi Statisztikai Hivatal 2023 első három negyedévét taglaló Fókuszban a vármegyék összeállításából kiderül, az eredmények 4,3 százalékkal maradnak el az egy évvel korábbi azonos időszakétól.

A kereskedelmi szálláshelyeken márciusban és májustól augusztusig, a magán- és egyéb szálláshelyeken január, február és május kivételével csökkent a vendégéjszakák száma (631 ezer) a korábbi esztendőhöz képest.

Az kereskedelmi szállástípusok összesen 417 ezer vendégéjszakát számoltak, a magán szálláshelyeken 214 ezer vendégéjszakát. A visszaesés az előbbinél volt nagyobb.

A vármegye szálláshelyein eltöltött turisztikai vendégéjszakák több mint egynegyedét a Kunszentmártoni járásban regisztrálták. A forgalomban szintén jelentős részarányt tudhat még magáénak a Karcagi járás, illetve a Tiszafüredi járás.

A szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák több mint nyolctizede belföldi vendégeknek volt köszönhető., de a tavalyi időszakhoz képet 8 százalékos csökkenés volt tapasztalható. Ellenben külföldivendég-éjszak száma 18 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A külföldi vendégek főként Lengyelországból, Németországból és Romániából érkeztek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!