Statisztika

2024.01.21. 20:04

Négy százalékra csökkent a Jászkunságban a munkanélküliségi ráta

Jelentősen nőtt tavaly vármegyénkben a munkaerőpiacon jelen lévők száma, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Fókuszban a vármegyék 2023. első három negyedévét taglaló összefoglalójából.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A KSH munkaerő-felmérése alapján 2023 harmadik negyedévében az ország 15–64 éves népességének 78,2 százaléka, 4 millió 815 ezer fő tartozott a gazdaságilag aktívak közé.

Az említet létszámból 171 ezren Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében dolgoztrak. Az egy évvel korábbi időszakhoz képest 8,6 ezer fővel többen voltak jelen a munkaerőpiacon. A munkanélküliek 7 ezer fős száma 1,5 ezer fővel mérséklődött a 2022. harmadik negyedévihez képest. 

A vármegyei munkanélküliségi ráta csökkent, az egy évvel korábbi 5,1 százalékról 4 százalékra.

Vármegyénkben múlt év első kilenc hónapjában 43 ezer fő volt gazdaságilag inaktív, számuk kiemelkedő mértékben, 19 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest. Ez jelentős csökkenés, különösen annak fényében, hogy országosan 3,3 százalékos mérséklődés volt megfigyelhető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában