Statisztika

2024.01.22. 08:24

Többet kerestek vármegyénk alkalmazottai

Múlt évben Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is nőttek a keresetek, de az országos átlagnál kisebb mértékben.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) múlt év első három negyedévét taglaló Fókuszban a vármegyék című összefoglalója alapján országosan a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 557 ezer forintot, míg adókedvezmények nélküli nettó átlagkeresete 370 ezer forintot tett ki.

A budapesti székhelyű szervezeteknél dolgozók keresték a legtöbbet (az országos átlag több mint 1,2‑szeresét), a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyeiek a legkevesebbet (az országos átlag héttizedét). 

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében átlagosan nettó 301 306 forint havi keresetet vihetett haza egy fő a kedvezmények figyelembe vétele nélkül. Az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyított keresetnövekedés mértéke szűkebb hazánkban elmaradt az országos növekedés (14 százalék) mértékétől, az alkalmazottak 19 százalékkal kevesebbet kerestek az országos átlagnál.

A havi nettó átlagkeresetek a versenyszférában 15,6 százalékkal, 310 ezer forintra, a költségvetési szférában 7 százalékkal, 286 ezer forintra nőttek.

Vármegyénkben a fizikai foglalkozásúak (a közfoglalkoztatottak nélkül) a közigazgatásban kerestek legtöbbet, havonta átlagosan nettó 323 756 forintot vihettek haza, míg legkevesebbel az egészségügyi szolgáltatást végzőknek kellett beérniük, ők nettó havi 226 131 forintot kerestek.

A szellemi foglalkozásúak a keresete (közfoglalkoztatottak nélkül) a vendéglátásban volt legalacsonyabb, átlagosan 247 828 forint havonta, míg a feldolgozóiparban foglalkoztatott szellemi dolgozók átlag 503 332 forintot kerestek havonta.

Vármegyei szinten egyébként minden ágazatot beleszámítva a fizikai dolgozók a közfoglalkoztatottak nélkül nettó havi 259 394 forintot, a szellemi foglalkozásúak 377 946 forintot kerestek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában