Statisztika

2024.01.22. 19:00

Visszaestek tavaly a beruházások a Jászkunságban

Múlt év szeptember végéig közel 153 milliárd forintot fordítottak fejlesztésekre Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Mérséklődött tavaly a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei székhellyel rendelkező gazdasági szervezetek fejlesztési hajlandósága az egy évvel korábbi időszakhoz képest, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Fókuszban a vármegyék című, első három negyedévet vizsgáló összefoglalójából.

Az elmúlt esztendő első kilenc hónapját vizsgálva kiderül, hogy a gazdasági szervezetek beruházásai 8,9 százalékkal estek vissza a 2022-es évihez képest.

A vármegyénk húzóágázatának számító feldolgozóipar teljesítménye összehasonlító áron 21, a mezőgazdaságé pedig 19 százalékkal csökkent. Ellenben jelentős víz- és hulladékgazdálkodási fejlesztések történtek, ebben a nemzetgazdasági ágazatban 7,2-szeres növekedés mutatkozott.

A 2023-as év első három hónapjában összesen 40 588 millió forint beruházás történt, a második negyedévben 58 056 millió forint, míg július-szeptember folyamán 54 143‬ forintot költöttek a cégek fejlesztésekre. Ez az jelenti, hogy múlt év első három negyedévében összesen 152 787 millió forintot fordítottak beruházásokra vármegyei székhelyű gazdasági szervezetek, ebből 69 261 millió forintot épületekre és egyéb építményekre költöttek.

A fejlesztési források 43 százalékát a feldolgozóiparban használták fel, amelyen belül 11–21 százalékos súlyt képviselt a vegyipar, az elektronikai ipar, az élelmiszeripar, a villamos berendezés gyártása és a fémfeldolgozás, kohászat.

A vármegyében az épületberuházások értékének közel harmada a víz- és hulladékgazdálkodás területén valósult meg, amely összehasonlító áron 12-szerese az egy évvel korábbinak. Ellenben a gép-, berendezés- és járműberuházások értéke összehasonlító áron – három nemzetgazdasági ág kivételével – minden ágazatban csökkent.

A beruházások visszaesése egyébként a vármegyék többségére jellemző volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában