Jászkunság

2020.06.14. 15:30

Kizárólag üzembiztos gépekkel szabad megkezdeni az aratást

Hamarosan Jász-Nagykun-Szolnok megyében is megkezdődnek az aratási munkálatok. Ennek kapcsán a katasztrófavédelem ellenőrzi a gépeket, mivel kulcsfontosságú, hogy teljesen üzembiztosak legyenek a traktorok, kombájnok és egyéb gépek, megfeleljenek a tűzvédelmi, balesetvédelmi, forgalmi követelményeknek.

Kovács Berta

Rigó András is nagy hangsúlyt fektet gépeinek karbantartására

Fotó: Csabai István

Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke kiemelte, általában nem szokott gond lenni a megyei gépek állapotával, mivel a kamara is nagy hangsúlyt helyez a megelőzésre, a gazdák tájékoztatására. A megyében az aratási munkálatok összesen több mint száznyolcvanezer hektárnyi területet érintenek, az érintett terület nagysága, a gyorsan változó szélsőséges időjárás és az alkalmazott mezőgazdasági gépek, illetve technikai eszközök mennyisége mindig is egy kockázati forrást jelentett tűzvédelem szempontjából. Ezért a hatóság és a gazdálkodók közötti kapcsolattartás és konzultáció lehetősége a tűzmegelőzés egyik legfontosabb sarokkövének számít.

Hogy csökkentsék a mezőgazdasági munkákkal kapcsolatos tüzek számát, a katasztrófavédelem szakemberei gépszemléket tartanak, megnézik, hogy a szabályoknak megfelelnek-e az erő- és munkagépek, valamint hasznos információkkal, tanácsokkal látják el az agrárium szereplőit. A megelőzést célzó akciók során felhívják az üzemeltetők figyelmét a lehetséges veszélyforrásokra és az emberi tényezőkre.

Tűzveszélyesek a nyári betakarítási munkák, országosan évente több száz esetben riasztják a tűzoltókat mezőgazdasági tüzekhez. Ezért fontos, hogy minél kevesebb esetben keletkezzen tűz, és ezekkel összefüggésben jelentős kár. A kalászos termény betakarítási, kazalozási, szalmaösszehúzási és bálázási munkáiban csak megfelelő tűzoltó készülékkel ellátott erő- és munkagép, valamint egyéb jármű vehet részt. Azok tűzvédelmi felülvizsgálatát a betakarítás előtt az üzemeltetőnek el kell végeznie, egy szemle során kell meggyőződni arról, hogy a jármű megfelel a szabályoknak. A szemle időpontját be kell jelenteni a katasztrófavédelemnek, a szemléről jegyzőkönyv készül.

Naponta legalább egyszer meg kell tisztítani a kipufogót és a szikratörőt az éghető anyagoktól, figyelni kell arra is, hogy sehol se csepegjen az üzemanyag vagy a hidraulikafolyadék. Gabonatáblán nem lehet sem megtankolni a traktort, sem úgy javítani a gépet, hogy közben nyílt lángot használnak. Az aratást lehetőleg közút, illetve vasútvonal mentén kell először elvégezni, ezek mellett legalább három méter széles védőszántást kell kialakítani. Lényeges, hogy a traktoros a gépek vezetőfülkéiben nem cigarettázhat, az aratás idejére a gabonatáblától legalább tizenöt méterre lehet dohányzóhelyet kijelölni, oda vizet kell kitenni. Mivel a kipufogócsövek könnyedén lángra lobbanthatják a száraz szalmát, az erőgépek csak olyan távolságra közelíthetik meg a szalmát és a kazlat, hogy az ne jelentsen gyújtási veszélyt. Fontos: az összehúzott szalma alapterülete nem lehet több ezer négyzetméternél, és a szabadban összerakott kazlak között legalább húsz méter távolságot kell tartani.

Rigó András is nagy hangsúlyt fektet gépeinek karbantartására
Fotó: Csabai István

A közlekedésben részt vevőknek is fokozottan oda kell figyelniük

Kiemelten fontos az is, hogy a mezőgazdasági gépek a közúti forgalomban biztonságosan részt tudjanak venni. De körültekintőnek kell lenniük ilyenkor a közlekedés többi résztvevőjének is. A betakarítási munkák idején a települések be- és kivezető útjain, a szántóföldekről becsatlakozó földutakon számottevően megnő a mezőgazdasági munkákban részt vevő járművek forgalma. A gépek nagy méretéből és alacsony sebességéből adódóan feltorlódik a forgalom, a mezőgazdasági gépek mögött haladók előzni kényszerülnek, ami megnöveli a balesetveszélyes helyzetek esélyét. Csapadékos időben a betakarításnál használt járművek kerekeikkel sarat is felhordanak az utakra, amin aztán a gépjárművek megcsúszhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában