ERŐS MARAD PÉNZÜGYILEG

2018.03.20. 18:41

A túrkevei gazdafórum előtt az agrárpolitika jövője volt a téma

Jók a kilátások arra, hogy 2020 után is erős marad pénzügyileg az uniós közös agrárpolitika - fejtette ki a földművelésügyi miniszter kedden Túrkevén.

MTI

Fazekas Sándor, aki a térség fideszes országgyűlési képviselője is, a Szövetségben a magyar mezőgazdaságért gazdafórum előtti sajtótájékoztatón felidézte, hogy az uniós agrárminiszterek hétfőn Brüsszelben elnökségi következtetéseket fogadtak el a közös agrárpolitika jövőjéről.

Elmondta: az agrárminiszterek tanácsa többségének – 23 tagállam, köztük Magyarország – álláspontját tükröző elnökségi következtetések az agrárpolitika ambiciózus céljai mellett a megfelelő nagyságú költségvetésre is javaslatot tesznek.

Hozzátette: jelenleg a 2020 utáni közös agrárpolitika jogi kereteinek kialakítása zajlik, ami befolyásolja az agrártámogatások nagyságát is. Közölte, a dokumentumba sikerült beépíteni a januárban Budapesten elfogadott V4 nyilatkozatban foglaltakat.

Kiemelte: nagy jelentőségű, hogy a tagállamok támogatták az egységes területalapú támogatási (SAPS) rendszer továbbvitelét. Ez a támogatási forma olyannyira sikeressé és elfogadottá vált, hogy mára a nyugat-európai országok nagy része is a SAPS rendszert szeretné használni – tette hozzá.

Hangsúlyozta: az uniós miniszterek döntő többsége egyetértett abban, hogy a termeléshez kötött támogatásokat 2020 után tovább kell vinni és bővíteni. A magyar földműveseknek érdeke, hogy az érzékeny, különösen az állattartáshoz kapcsolódó ágazatok továbbra is kiemelt, külön támogatásban részesüljenek – mondta.

A hétfői tanácsülés eredményének nevezte, hogy az uniós vidékfejlesztési programba nem került be az az előírás, hogy a migrációval összefüggésben is fel lehessen használni az agrártámogatás forrásait.

Elmondta, eredményesek voltak a megbeszélések az édesvízi aquakultúra támogatásáról, az édesvízi haltartásról, illetve a közös agárpolitikában megújul az Európai Unió halászati politikája is.

Fazekas Sándor kiemelte: Túrkeve az elmúlt három-négy évben eredményesen fejlődött, több mint 3 milliárd forint értékű fejlesztés érkezett a városba. Az SMR autóipari vállalat mintegy 400 új munkahelyet hoz létre a Nagykunságban, Túrkevén – hangsúlyozta. A miniszter fontosnak tartja, hogy április 8-án olyan döntés szülessen, amely biztosítja a további fejlődést a városban.

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, a térség Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjelöltje, választókerületi elnöke elmondta, a Mezőtúr és Túrkeve közötti 12,5 kilométeres útszakasz 677 millió forintból újul meg, a munkálatok április 3-án kezdődnek Mezőtúr belvárosában.

Hasonlóan a Túrkeve és Kuncsorba közötti út nagy részéhez, amely 3,2 kilométeren, 185 millió forintból korszerűsödik, a beruházás május 2-án indul Kuncsorbától. A tervek szerint nyáron már elkészülnek a beruházások – közölte.

Vida Tamás, Túrkeve polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta: a mintegy 8 ezer 800 lakosú településnek nagyon fontos a magyar kormány által 2,2 milliárd forinttal támogatott SMR autóipari beruházás. Hozzátette, a tervezett fejlesztések biztonsággal csak akkor valósulhatnak meg, ha Fidesz-KDNP kormányzata lesz Magyarországnak a választások után is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában