Harmadfokú figyelmeztetés

2022.07.04. 07:56

Fokozódik a kánikula: hétfőn tetőzik a hőség a Jászkunságban is

A hőség veszélye miatt hétfőre többek között Jász-Nagykun-Szolnok megyére adtak ki harmadfokú figyelmeztetést.

Szoljon.hu

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Hétfőn tetőzik a hőség – írta az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az előrejelzés szerint az országban napközben 32-38 Celsius-fokig emelkedhet a hőmérséklet. Késő estére 21 és 29 fok közé mérséklődik a meleg, a nyugati megyékben lesz hűvösebb.

A hőség veszélye miatt hétfőre Budapestre, valamint Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adta ki a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. Az ország nagy részén másodfokú, továbbá két megyére - Vas és Zala - elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt.

Felhívták a figyelmet továbbá, hogy országszerte nagyon erős UV-sugárzás várható.

Kiemelték azt is, hogy hétfőn egy közeledő hidegfronthoz kapcsolódóan délutántól a Kisalföldön, Alpokalján nyugat felől kialakulhat néhány zivatar, majd a front érkezésévél a késő esti, éjféli óráktól már aktívabbá válik a légkör és nagyobb számban van esély zivatar előfordulására. A nyugati határvidéken átmenetileg viharossá fokozódhat a szél, illetve zivatarban is lehetnek 70 kilométer/óra feletti lökések.

Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyére zivatarveszély miatt is kiadtak elsőfokú figyelmeztetést.

Az országos tisztifőorvos múlt hétfőtől rendelte el – eredetileg csütörtök éjfélig – a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást. Ezt közben július 4., hétfő éjfélig hosszabbította meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!