Katasztrófavédelem

2023.03.31. 14:30

Indul a viharjelzési szezon, a Tisza-tónál is lámpák vigyázzák a biztonságunkat

A Tisza-tónál öt viharjelzőlámpát üzemelnek be.

Szoljon.hu

A Tisza-tó

Fotó: Ujvári László

Április 1-jén kezdetét veszi a viharjelzési szezon a nagyobb tavainkon, így a Tisza-tónál is.

A viharjelzőrendszert a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság működteti, a jelzés kiadásáért pedig az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Siófoki Viharjelző Obszervatóriuma felel.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a tóközepi viharjelzők még hatékonyabban figyelmeztetnek, mert speciális stégeken, platformokon kaptak helyet. Nagyobb napelemekkel vannak ellátva, üzembiztosabb a működésük, bővült az akkumulátor-kapacitásuk, így akkor is megfelelően működnek, amikor tartósan nem süt a nap.

A Tisza-tónál 5 viharjelzőlámpa van, ezek mindegyikét üzembe helyezik elsejétől.

A lakosság nemcsak a tóparton, hanem elektronikus módon is tájékozódhat a viharjelzés aktuális állapotáról – ez figyelemmel követhető a BM OKF , az OMSZ, valamint az RSOE honlapján.

A honlapok mellett letölthető a TAVIHAR alkalmazás is, amely automatikus üzenetekben értesíti az állampolgárokat a kiválasztott vízterületet érintő, a viharjelzés állapotában beállt változásokról, így a viharjelzési fokozat kiadásáról vagy annak visszavonásáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!