Jászkunság

2024.01.09. 19:53

Életbe lépett a vörös kód: szociális munkások járják a várost, intézményeket is megnyitnak a dermesztő hidegben

A fagyos idő miatt országszerte érvénybe lépett a vörös kód protokoll, a kedvezőtlen időjárási viszonyokra már a Jászkunságban és Pest vármegye déli részén is felkészültek. A térség településein sokféle módon segítik a legveszélyeztetettebb rászorulókat.

Szoljon.hu

Képünkön Balog-Kökény Krisztina (jobbra), az abonyi családsegítő szolgálat munkatársa és kollégái pakolják a beérkezett adományokat

Fotó: Abonyi önkormányzat

Az extrém hideg miatt érvénybe lépett a vörös kód protokoll országszerte, a fagyveszélynek kitettek védelme érdekében – derült ki a Magyar Vöröskereszt tájékoztatójából. A szervezet emlékeztetett: a vörös kód egy speciális figyelmeztetés, amelynek célja a szociális ellátórendszer figyelmének felhívása a kritikus időjárási helyzetnek kitettek védelmére. A téli időszakban ez -10 foknál vagy annál alacsonyabb hőmérséklet esetében lép életbe. A protokoll keretében valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalanok vagy a bajba jutott emberek fogadása.

Az ország egész területén január 13. reggel 8 óráig van érvényben a kód, amelynek értelmében a Magyar Vöröskereszt plusz segítséget nyújt a zord hideg ellen a rászorulók számára. Fontos, hogy nemcsak az utcán, de a fűtetlen lakásokban élők is veszélyben lehetnek.

Mintegy nyolcvan százalékos telítettséggel működnek a hajléktalanszállók

A Jászkunság és Pest vármegye déli részének településein is kiemelt figyelem hárul most a nehéz helyzetben lévő lakókra.

– A figyelmeztetés érvényessége alatt a bentlakást nyújtó szociális intézmények, ellátási területüktől, az általuk ellátott célcsoporttól és a rendelkezésre álló üres férőhelyektől függetlenül, a regionális diszpécserszolgálatokon keresztül fogadják azokat az utcán élőket, akiknek elhelyezése hajléktalan ellátó intézményekben már nem megoldható – ismertette a vörös kód lényegét Hegyi Anita, az SZKTT Humán Szolgáltató Központ igazgatója. Vagyis, maga a vörös kód éppen a hajléktalanellátást nem érinti közvetlenül, hiszen ezek az intézmények már eleve fogadják a bajbajutottakat.

A vezető emlékeztetett, Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára úgy nyilatkozott, hogy a hajléktalanellátóknál van férőhely, jelenleg a budapesti ellátók kihasználtsága 76, az országos hálózaté pedig 80 százalékos.

– Erre tekintettel vélelmezhető, hogy a bentlakásos intézmények leterheltsége a vörös kód idején nem emelkedik majd – tette hozzá az igazgató.

Szolnokon szociális munkások is járják a várost

Hegyi Anita elmondta, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében Törökszentmiklós önkormányzata működtet nappali melegedőt, illetve a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Humán Szolgáltató Központ 40 férőhelyen nappali melegedőt, 43 férőhelyen éjjeli menedékhelyet, 23 férőhelyen pedig átmeneti szállót. Mindemellett Szolnokon utcai szociális munkások is járják a várost.

– Minden évben a téli krízisidőszak beálltával, november elseje után általános tapasztalat, hogy egyre több ellátott veszi igénybe a számukra rendelkezésre álló szolgáltatásokat, ebben az időszakban mind az éjjeli menedékhely, mind a nappali melegedő teljes kihasználtsággal működik. A hidegebb időjárás alatt sem emelkedik jelentősen az ellátottak száma, de ha mégis, férőhelyhiányra hivatkozva senki nem marad ellátás nélkül. Az utcai szociális munkások krízis időszakban hétköznapokon este 22 óráig teljesítenek szolgálatot, munkájuk során elsődleges szempont a bajbajutottak felkutatása, a közvetlen életveszély elhárítása, illetve az ügyfelek ellátásokba történő delegálása – sorolta az ilyenkor szokásos tapasztalatokat a szakember, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy bárki, aki segítségre szoruló személyt lát, hívja az átmeneti szálló éjjel-nappal működő telefonszámát (+36/20/440-5559), vagy a regionális diszpécserszolgálatot (+36/42/504-618), súlyos egészségügyi probléma esetén pedig a 112-es segélyhívót.

Élelmiszerrel is segítik a rászorulókat Abonyban

A Pest vármegyei Abonyban is kiemelt figyelmet fordítanak a rászorulókra ezekben a napokban. A közelmúltban hatvan helyi önkéntes 2,5 tonna élelmiszert gyűjtött a Magyar Élelmiszerbank segítségével. Ebből a mostani krízisidőszakra is tartalékolt a helyi családsegítő központ.

Az elkövetkezendő napokban is több csomag tartós élelmiszert visznek ki az érintettekhez Abonyban
Fotó: Abonyi önkormányzat

Hunyadfalva minden lakójának van fedél a feje fölött

A vármegye legkisebb településén, Hunyadfalván nincsenek hajléktalanok, akikre a mínuszokban fokozottan kellene figyelni.

– Korábban volt egy személy, de rendelkezésére bocsátottuk az egyik nem lakott, rosszabb állapotú ingatlant, hogy legyen fedél a feje fölött. Elláttuk őt tűzifával is – idézte fel Vékonyné Házi Eszter polgármester. Hozzátette: szociális tüzelőt is kapott mindenki a faluban, aki igényelt, így egyetlen családnak sem kell fagyoskodnia. Az idősekre ügyelnek a házi gondozók, s aki kéri, annak segítenek begyújtani vagy behordani a tűzifát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!