SZOLNOK

2018.09.18. 16:22

Ítélet: élethosszig ülhet fegyházban a brutális szolnoki gyilkos

Többszörösen minősített gyilkosság – előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette és egyéb bűncselekmények – miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek nem jogerősen egy most 23 éves fiatalembert.

Mészáros Géza

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

A Szolnoki Törvényszéken, első fokon zajló büntetőper kedden nem jogerős ítélethirdetéssel zárult.

Dr. Pongrácz Zsolt bíró a bizonyítási eljárást követő ténymegállapításnál elmondta, hogy a fiatalember 2016. év nyarán szerencsejátékokon minden pénzét eljátszotta. A fogadásai folytatásához rendszeresen felhasználta annak a boltnak a bevételét is, amelyben dolgozott.

A sikkasztással munkáltatójának több mint 900 ezer forint kárt okozott. A fiatalembernek a heti bevétellel az üzletlánc 61 éves megbízottja felé 2016. július 15-én kellett volna elszámolnia.

Annak érdekében, hogy a pénz eltulajdonítása ne derüljön ki, a fiatal elhatározta, hogy megöli az idősödő megbízottat és megszerzi az annál lévő, más üzletekből származó bevételt is.

A megbízottat az elszámolás ürügyén Szolnok egy elhagyatott részére csalta, ahol késsel támadt rá és több szúrással megsebesítette. A súlyosan sérült áldozat menekülni próbált, de támadója utolérte és a késsel ismét lesújtott. Egy, a közelben elhaladó autó miatt a tettes rövid időre felhagyott cselekményével.

Majd beszállt áldozata autójába, ám, miközben meglátta, hogy a földön fekvő ember még életjeleket ad, ekkor az autóval többször is áthajtott, oda-vissza az áldozata testén.

A történtek után a vádlott a sértett autójával és az abban lévő 963 ezer forinttal menekült el a helyszínről. A 61 éves férfi életét a gyors orvosi segítség sem tudta megmenteni, a helyszínen életét vesztette.

Az ügyben 2017. június 8-án emelt vádat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség, a Szolnoki Törvényszék pedig 12 tárgyalási napot követően 2018. szeptember 18-án hozott elsőfokú ítéletet.

A férfit előre kitervelten, nyereségvágyból, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, jármű önkényes elvétele és folytatólagosan, nagyobb értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntettében mondta ki bűnösnek a dr. Pongrácz Zsolt vezette bírói tanács.

Ezért őt életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az elsőfokú ítélet szerint a férfi legkorábban 25 év múlva bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész tudomásul vette az ítéletet. A vádlott és védője azonban 3 nap gondolkodási időt kért annak eldöntésére, hogy kíván-e fellebbezni.

A tanú fejen rúgta a vádlottat

A büntetőügy egy évvel ezelőtt kezdődött tárgyalássorozatának első napja rendkívüli eseménnyel vette kezdetét. Dr. Pongrácz Zsolt elsőként a vádlott volt munkaadóját, az áldozat vejét szólította meghallgatásra.

A tanú a vádlottpad mellett elhaladva, a vádlott közelébe érve, őt váratlanul nyakon, illetve állon rúgta. A további bántalmazást a büntetés-végrehajtási dolgozók akadályozták meg.

A bíró, a tárgyalást megszakítva, értesítette a rendőrséget, akik a helyszínre kiérkezve a tanút előállították, a vádlottat pedig a bvi-s dolgozók kórházba szállították.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában