TÖRÖKSZENTMIKLÓS/SZOLNOK

2019.06.22. 07:00

Elsőfokon 11 év fegyházra ítélték a miklósi drogdílert

A Szolnoki Törvényszéken az elmúlt hét közepén tanúvallomások felolvasásával, iratismertetéssel, majd az ügyészi és védői perbeszédekkel érkezett a célegyenesbe a törökszentmiklósi kábítószerügy tárgyalása. A vádlott egy helyi férfi, aki – a vád szerint – éveken át árulta otthonában a tiltott szereket. Most pénteken nem jogerős ítélet született a büntetőügyben.

Mészáros Géza

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Az ügy vádlottja egy törökszentmiklósi férfi, aki a nem jogerősen megállapított tényállás szerint 2012 és 2017 között, törökszentmiklósi otthonában évekig árult kábítószert és új pszichoaktív anyagokat. „Termékpalettáján”, egyebek mellett Pentendron hatóanyag-tartalmú kábítószerek, valamint különböző hatóanyag-tartalmú új pszichoaktív anyagok is szerepeltek.

Az illetőnek jelentős mennyiségű kábítószerre, kereskedéssel elkövetett kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettének vádja miatt kellett bíróság elé állnia. A vádlott még az utolsó szó jogán is tagadta, hogy kereskedett volna a szerekkel. Az ügyben a Szolnoki Törvényszék első fokon járt el.

Pénteken dr. Vígh Zsolt bírói tanácsa elsőfokú, nem jogerős ítéletével jelentős mennyiségű kábítószerre, kereskedéssel elkövetett kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt 11 év fegyházra ítélte és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától a férfit. Az ítélet nem jogerős.

A vádlott és védője enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést, így az ügy másodfokon, a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik. A törvényszék az ítélethozatalt követően a másodfokú eljárás befejezéséig, de legfeljebb az elsőfokon kiszabott szabadságvesztés tartamáig fenntartotta a férfi letartóztatását, amely határozat ellen a vádlott és védője szintén fellebbezéssel élt.

Törökszentmiklós és a helyi drogvisszaélések akkor kerültek az országos hírcsatornákba, amikor először 2016 január végén több embert, köztük két várandós nőt is súlyos, életveszélyes állapotban szállítottak a városból a szolnoki kórházba egy új, veszélyes, pszichoaktív kábítószer fogyasztása miatt. A két nőn császármetszést is végre kellett hajtani, s az újszülötteket Budapestre, az 1-es számú gyermekklinikára vitték. Majd 2017 február elején három fiatalembert szállítottak eszméletlen, súlyos állapotban a szolnoki kórházba kábítószer fogyasztása miatt a törökszentmiklósi Hold utcából...

A szakértő szerint életveszélyes az új „anyag”

Zacher Gábor toxikológus szerint „skandalum” a magyar kábítószer-történetben, ami Törökszentmiklóson történt az elmúlt években. Nem fordult ugyanis elő még, hogy ilyen súlyos, tömeges túladagolás történjen egy ilyen kisvárosban, ami két várandós nőt is érintsen, ráadásul a császármetszéssel világra jött újszülöttek is „nagyon rossz általános állapotba kerültek”.

Zacher Gábor az új „anyagról” elmondta: a túladagolás tünetei között van a szapora szívműködés, érösszehúzódás, magas vérnyomás, a testhőmérséklet extrém emelkedése és halmozott görcsrohamok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában