Jogerős ítélet

2019.11.06. 07:00

Két lövéssel sem lehetett megfékezni egy férfit Tiszajenőn

A Szolnoki Törvényszéken jogerősen lezárult annak a férfinak büntetőügye, aki tavaly májusban Tiszajenőn, a Szolnoki úti vasúti átjáróban kábítószertől zavarodott állapotban személygépkocsijával megállt a síneken, és többszöri rendőri felszólítás ellenére sem volt hajlandó onnan elállni.

Szolnoki Törvényszék

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Ehelyett rátámadt, és többször megütötte és megrúgta az eljáró rendőrt, aki végül három, jogszerűen leadott lövéssel tudta csak megfékezni.

Az eset 2018. május 6-án az ezerötszáz fős Jász-Nagykun-Szolnok megyei községben, Tiszajenőn történt. A férfi amfetamin, metamfetamin és MDTA származékot tartalmazó kábítószert fogyasztott mielőtt volán mögé ült, majd délután kettő óra körül ráhajtott a község vasúti átjárójára, és megállt a síneken.

A helyiek rendőrt hívtak, aki a férfi egyik rokonával együtt próbálta megnyugtatni, és jobb belátásra bírni a drogtól zavarodott férfit. Ő azonban azt mondta, „Hagyjuk!”, majd minden indok nélkül a rendőrre támadt. Ököllel a feje felé ütött, de a járőr elhajolt. Ekkor a saját rokonára rontott, és úgy megütötte, hogy a földre esett, majd ismét a rendőr ellen fordult.

Ütni-rúgni próbálta, de a járőr hátrált és elhajolt, azonban így is több ütés és rúgás érte. A rendőr rádión próbált segítséget kérni, de a vádlott ráütött a kezére, amitől kirepült belőle a készülék. A járőr ekkor elővette a gumibotját, de a férfi azt is kiverte a kezéből. A rendőr végül a szolgálati fegyveréért nyúlt, és többször, erélyesen felszólította: „Rendőrség! A törvény nevében felszólítom, engedelmeskedjen! Álljon meg, ellenkező esetben fegyver használatára kerül sor!”.

A vádlott azonban ezzel sem törődött, ehelyett beugrott a rendőrautó vezető ülésébe, és azt kiabálta, „Nem vagy rendőr! Nem vagy rendőr!”. A járőr ekkor, hogy megakadályozza, hogy a vádlott súlyosabb bűncselekményt kövessen el, belelőtt a férfi bal combjába.

Ez sem hatott. A férfi magára csapta a rendőrautó ajtaját. A járőr kinyitotta. A férfi ekkor a meglőtt lábával újra felé rúgott, a rendőr ezért ismét belelőtt a lábába, de még ez sem volt elég. A vádlott ugyanis kiugrott a járőrkocsiból, és a rendőr felé indult, aki harmadszor is combon lőtte, amitől a férfi végül felhagyott a támadással.

Az ügyben 2018. december 21-én emelt vádat a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság pedig két hónappal később, 2019. március 6-án, előkészítő ülésen ítéletet hozott.

A férfit hivatalos személy elleni erőszak és közlekedés biztonsága elleni bűntett, valamint bódult állapotban elkövetett járművezetés és könnyű testi sértés vétsége miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, és 2-2 évre eltiltotta a közügyektől és a közúti járművezetéstől.

Az ügyész tudomásul vette az ítéletet. A vádlott és védője azonban a kiszabott büntetés enyhítése érdekében fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott.

A Szolnoki Törvényszék 2019. október 29-én meghozott másodfokú döntésében az elsőfokú bíróság ítéletét lényegét tekintve helybenhagyta, a vádlottal szemben elsőfokon kiszabott büntetés enyhítésére nem látott lehetőséget – tájékoztatta hírportálunkat a Szolnoki Törvényszék sajtóosztálya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában