Káresemények

2020.02.24. 07:00

Rengetegszer kellett tavaly beavatkozniuk megyénk tűzoltóinak

Tűzesetek, viharkárok és tragikus balesetek is adtak feladatokat a katasztrófavédelem munkatársai­nak tavaly.

Czakó Nóra

Május végén egy jászladányi üzem adott munkát

Fotó: Mészáros János

A lánglovagok bizonyították, hogy hatékonyan és elhivatottan végzik a munkájukat. A megyei tűzoltók százhetvennégy ember életét mentették meg tavaly: nyolcvannyolcat tűzeseteknél, nyolcvanhatot baleseteknél.

Összességében bőven volt feladatuk a megyei tűzoltóknak 2019-ben, hiszen összesen több mint kétezer-hatszáz káreseményhez vonultak. Ezek nagyjából fele-fele arányban voltak tűzesetek és műszaki mentések – mondta hírportálunknak Németh Ádám megyei katasztrófavédelmi szóvivő, miután szerdán megtartották az évértékelő állományértekezletet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon. A száraz és meleg idő miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. Több mint nyolcszáz ilyen eset történt, a fele január és március között, a csapadékszegény időjárás miatt. Lakástűzhöz körülbelül háromszáz esetben riasztották a megye tűzoltóegységeit.

Május végén egy jászladányi üzem adott munkát
Fotó: Mészáros János

– Két olyan tűzesetnél kellett beavatkozni tavaly, amelynek felszámolásához a legmagasabb riasztási fokozatot kellett elrendelni – fejtette ki Németh Ádám. – Május végén egy kétezer-ötszáz négyzetméteres jászladányi gumifeldolgozó üzemcsarnok kapott lángra. A tüzet tizenhárom település tűzoltói tizennégy vízsugárral fékezték meg. A másik eset szintén a Jászságban történt. December 12-én Jászberényben, a Necső-telepen égett kétezer-háromszáz négyzetméternyi területen egy szigetelőanyagokat gyártó üzemcsarnok. Itt tizennyolc vízsugarat vetettek be a tűzoltók, akiket nyolc településről riasztottak a helyszínre.

A műszaki mentések számának emelkedéséhez is hozzájárult az időjárás, mely főképp a nyári viharokra vezethető vissza. Június 19-én és július 28-án heves erősségű széllel és nagy mennyiségű esővel csaptak le viharok a megye középső és északkeleti részére. Mindkét alkalommal több napig tartott a károk felszámolása, a két időjárási jelenség miatt összesen csaknem kétszázszor riasztották a megye tűzoltóit, jellemzően károsodott épületekhez és kidőlt fákhoz, leszakadt villanyvezetékekhez.

A megye útjain tavaly négyszáztíz baleset történt, ötvennel kevesebb, mint egy évvel korábban. A legsúlyosabb eset május 26-án éjszaka a 4-es számú főúton, Fegyverneknél történt, ahol két személygépkocsi frontálisan ütközött. Az egyik autóban öt, a másikban egy ember vesztette életét.

Évet értékelt a rendőr-főkapitányság is: nem maradt felderítetlen emberölés

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön tartotta meg évértékelőjét, ahol kiderült, hogy megyénkben tavaly csökkent a regisztrált bűncselekmények száma. Az értekezleten dr. Urbán Zoltán dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány elmondta, hogy sikerült megtartani az előző év kiváló eredményeit a nyomozás- és a felderítési eredményesség tekintetében. A lakosság szubjektív biztonságérzetét befolyásoló közterületi jogsértések száma pedig a korábbi évihez képest nézve nem változott. A rendőrfőkapitány kiemelte, hogy ebben az évben sem volt felderítetlen emberölés bűncselekmény miatt indított nyomozás a megyében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában