Átverés

2020.06.01. 07:00

Gátlástalan unokázós csalók bukkantak fel Jászberényben is

Trükkös tolvajok, úgynevezett unokázós csalók bukkantak fel a napokban Jászberényben. A hiszékenység és az elkövetők által gyakorolt lelki nyomás eredményre vezetett, egy idős lakos ugyanis áldozattá vált. A Jászságot az elmúlt években elkerülték az unokázós bűnözök. Ezért a rendőrség újra felhívja a figyelmet az elkövetési formák elleni védekezésre.

Illés Anita

Forrás: Illusztráció/Shuttestock

„Szia Nagyi! Baj van, balesetet okoztam, és ki kell fizetnem százezer forintot” – hallhatják az idősek a telefonban, amikor a trükkös csalók megpróbálják elhitetni velük, hogy az unokájuk hívja őket, aki bajba került és pénzre van szüksége.

– Minden évben a közkedvelt bűnelkövetési módszerek között szerepel országszerte az úgynevezett „unokázós” csalás. Jászberény és a Jászság az eredményes felvilágosító munkának, az odafigyelésnek és a kellő óvatosságnak köszönhetően több éven keresztül kimaradt a szórásból – mondta Orosz Tibor címzetes rendőr főtörzszászlós, a Jászberényi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója.

– Azonban újra időszerű a probléma, mert nemrég a Jászberényi Rendőrkapitányság illetékességi területén is történt egy ilyen eset, sőt további két kísérlet is volt. Sajnos az időskori hiszékenység és az elkövetők által gyakorolt lelki nyomás eredményre vezetett, és egy idős nő áldozattá vált, ezért is fontos a megelőzés, a felvilágosító munka folyamatos fenntartása – mutatott rá Orosz Tibor.

Az idősekre utazó csalók módszerei változatosak. Előfordul, hogy a telefonkönyv alapján találomra hívják fel a potenciális célpontokat. Ám olyan trükk is van, hogy előzetesen a kiszemelt áldozat lakókörnyezetében puhatolóznak vagy a közösségi oldalakon keresgélnek, és az ott megadott információkat felhasználva szőnek megtévesztő történetet – tudtuk meg.

Tapasztalatok alapján az unokázós esetek között nagyon sok hasonlóság van, ezért ha felismerjük ezeket az elemeket, akkor sokat tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük a bajt.

– A csaló általában telefonon keresi fel az időseket, és a kiszemelt áldozat unokájának, gyermekének adja ki magát, vagy azt mondja, hogy a hozzátartozó megbízásából telefonál. Olyan legendával állnak elő, melyben azt állítják, hogy a családtag bajba került, például autóbalesetet szenvedett, kórházba került, és sürgősen pénzre van szüksége. Ezzel lelki nyomást gyakorolnak az idős emberre, kihasználják hiszékenységét, jóindulatát. Mivel közvetlen találkozáskor könnyen kiderülne, hogy nem ő az unoka, ezért akadályoztatásra hivatkozva azt mondja, valakit elküld a pénzért – részletezte a trükkös tolvajok módszereit Orosz Tibor.

Megelőzhető az áldozattá válás

Nem lehet elégszer felhívni az idősek figyelmét arra, hogy ők is tehetnek a sértetté válás elkerülése érdekében. Ajánlatos ellenőrző kérdéseket feltenni a telefonálónak az unokára vonatkozóan: hogy hívják, hol lakik, hol dolgozik.

– Fontos, hogy próbáljon az idős nyugodt maradni, ne hagyja, hogy sürgessék – tanácsolja Orosz Tibor. – Kérje el a hívó telefonszámát, nevét, hogy vissza tudja hívni. Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni, hívni kell a 112-es segélyhívószámot!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában