ellenőrzések

2020.10.19. 07:00

Illegálisan tuningolt autókra vadásztak Szolnokon

Három gépjárműnél találtak szabálytalanságot, ezért azok forgalmi engedélyét a helyszínen bevonták, és szabálysértési feljelentést tettek a járművezetők ellen. Utánajártunk, mi számít engedély nélküli átalakításnak.

Czakó Nóra

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal kérdésünkre adott válaszából kiderült, hogy az ellenőrzés célzottan, előzetesen szerzett információk alapján történt. Olyan útszakaszokat választottak, ahol nagy valószínűséggel megfordulnak ezek az engedély nélkül átalakított gépkocsik.

– Jármű átalakítása a már forgalomba helyezett autó vagy motor olyan megváltoztatása, amely az engedélyben, vagy a korábbi átalakítási engedélyben meghatározott adat, illetve közlekedésbiztonsági vagy környezetvédelmi jellemző módosulását eredményezi – állt a megyei kormányhivatal válaszában.

– Nem minősül átalakításnak például olyan tartozéknak a járműre történő felszerelése, amelynek felhelyezését a miniszteri rendelet előírja vagy megengedi, a motor azonos típusú motorra cserélése és a járműre engedélyezett cserefelépítmény felszerelése. Szabályos a járműbe beépített ülőhelyek számának ideiglenes csökkentése, a szabványos és járműtípushoz rendszeresített vonószerkezet, illetve a gyártó által rendszeresített oldalkocsi motorkerékpárra történő felszerelése.

Külön jogszabályban meghatározott feltételek szerint a gépkocsira megkülönböztető fény- és hangjelző berendezés felhelyezése szintén megengedett, és általánosságban a jármű olyan módon vagy mértékben történő megváltoztatása is, amelyre a közlekedési hatóság alkalmazási engedélyt ad, vagy amelyet engedély nélkül megvalósíthatónak minősít. Kiegészítők beszereléséhez a legtöbb esetben engedély kell. Van néhány kivétel, ilyen például a vonóhorog felszerelése.

Mint megtudtuk, az engedély nélkül átalakított járművekben a megváltoztatott vagy utólag beépített eszközök alkalmasságát közlekedési szakember nem vizsgálta meg. Így egy rosszul beépített, vagy nem megfelelő alkatrész veszélyes helyzetet, balesetet okozhat. Ezért is van szükség az ilyen járművek kiszűrésére.

Dávid Mónika, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese hírportálunknak elmondta, hogy a Szolnokon végzett ellenőrzés során három jármű esetében megállapították, hogy azokon engedély nélkül végeztek átalakításokat. Az intézkedő rendőrök mindhárom gépjármű forgalmi engedélyét a helyszínen bevonták, és szabálysértési feljelentést tettek a járművezetők ellen.

A szolnoki rendőrök a jövőben is tervezik az ilyen jellegű ellenőrzések megtartását.

Azonnal bevonják a forgalmi engedélyt

Az engedély nélkül átalakított autók kiszűrése során a szakemberek a jogszabályok által előírt műszaki előírások teljesülését ellenőrzik. A látható és mérhető műszaki paramétereket vetik össze a forgalmi engedélybe bejegyzett, valamint a jogszabályban rögzített adatokkal – tájékoztatta hírportálunkat a megyei kormányhivatal.

Aki a járművét engedély nélkül átalakítja, annak az ellenőrző hatóság a forgalmi engedélyét, vagy az ideiglenes forgalomban tartási engedélyét a helyszínen elveszi. Az okmányt a tulajdonosa csak egy újabb műszaki vizsgálat után kaphatja vissza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában