jogerős ítélet

2020.10.02. 11:30

Ittasan és bedrogozva menekült a rendőrök elől egy autós Szolnokon

A Szolnoki Törvényszéken jogerősen lezárult annak a negyvenes éveiben járó férfinak a büntetőügye, aki néhány éve, egy téli hétfő reggelen ittasan és kokain hatása alatt ült volán mögé Szolnokon, majd, amikor a rendőrök intézkedés alá akarták vonni, menekülni kezdett.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Több gyalogos életét veszélyeztetve száguldott a belváros utcáin, végül egy másik autónak ütközött. Könnyebb sérüléseket szenvedett, a balesetnek más sérültje nem volt. Közúti veszélyeztetés bűntette és ittas járművezetés vétsége miatt, jogerősen 2 év börtönre ítélték, és 5 évre a közúti járművezetéstől és 3 évre a közügyektől is eltiltották – tájékoztatta hírportálunkat a Szolnoki Törvényszék sajtóosztálya.

Az eset 2017. január 30-án reggel 9 óra körül, Szolnokon történt. A férfi, akit korábban kábítószerrel visszaélés és bódult járművezetés miatt is elítéltek, ezen a reggelen is ittasan és kokainnal a szervezetében ült volán mögé. A Szántó körúton, a Várkonyi tér felől, a Pozsonyi út irányába tartott, amikor a Szolnoki Rendőrkapitányság járőrei fény- és hangjelzéssel tudtára adták, hogy intézkedés alá kívánják vonni.

A vádlott azonban ahelyett, hogy megállt volna, gyorsított.

Berohant a körforgalomba, ahonnan a Thököly út irányába hajtott ki, miközben folyamatosan növelte a sebességét. A rendőrök utánaeredtek. A férfi ezt látva, a záróvonalat átlépve megelőzött egy autót, majd a szemafornál jobbra fordult, és nyomában a szirénázó rendőrautóval Zagyvarékas felé véve az irányt áthajtott a felüljárón.

A Thököly és a Vadász utca kereszteződésénél piros jelzés miatt torlódtak fel a járművek, de a vádlott ezzel mit sem törődve, piros lámpánál, a kocsisort záróvonalon át megelőzve, mintegy 100 km/órás sebességgel átszáguldott a gyalogosátkelőn, ahol többen is tartózkodtak. Mindannyiuknak sikerült elugraniuk az útjából, és egyikük sem sérült meg, ami csak a szerencsén múlott.

A vádlott a szembe sávba át-áttérve, mintegy 70 km/órás sebességgel menekült tovább, mígnem a Thököly és a Zöldfa utca kereszteződésében 60 km/óra körüli sebességgel bele nem rohant egy szabályosan balra kanyarodó autóba, ahol az üldözés véget ért.

Az ügyben 2017. szeptember 26-án emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság 8 tárgyalást tartott az ügyben, és 2019. szeptember 16-án ítéletet hozott. A vádlottat közúti veszélyeztetés bűntette és ittas járművezetés vétsége miatt 2 év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte, valamint a közúti járművezetéstől 5, míg a közügyektől 3 évre eltiltotta.

Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet, a vádlott azonban enyhítésért, míg védője elsődlegesen felmentés, másodsorban enyhítés érdekében fellebbezett. Így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol nemrég jogerősen lezárult.

A Szolnoki Törvényszék 2020. szeptember 15-én meghozott másodfokú döntésével az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéltét helybenhagyta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában