Jászkunság

2020.12.30. 16:30

Néhány jó tanács, hogy legyen balesetmentes a szilveszterünk

Idén nem lehet közterületen tűzijátékokat használni és a szokásos szilveszteri pirotechnikai termékek sem vásárolhatók meg. A katasztrófavédelem részletes tájékoztatást adott a tűzijátékok használatáról.

Katasztrófavédelem

20191230 Békéscsaba Jelentős a forgalom ezekben a napokban a tűzijátékokat forgalmazó helyeken, többen durrogtatva búcsúztatják az óévet és köszöntik az újat. A komolyabb eszközöket hivatalosan csak december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig lehet használni. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Forrás: Imre György / Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

A tűzoltókat minden évben több tucat, tűzijáték miatt kigyulladt fenyőhöz, tujához, kukához riasztják. Minden évben előfordulnak autó- és lakástüzek is kukába dobott forró tűzijáték-maradványok miatt.

A tűzijátékokat:

 • Ne tároljuk fűtőeszköz, vagy sugárzó hő mellett.
 • Más tűzveszélyes anyaggal, benzinnel, gázolajjal, lakkokkal ne tároljuk egy helyen.
 • Ne tartsuk ezeket a tetőtérben, alagsorban vagy pincében.
 • Zárjuk el a gyerekek elől.
 • Használat előtt olvassuk el a használati utasítást.
 • Az elnedvesedett és utána kiszáradt, vagy sérült burkolatú termékeket ne használjuk fel.
 • Ne irányítsuk emberre, állatra, növényre, épületre.
 • Figyeljünk, hogy a tűzijáték útjában ne legyen semmi, ügyeljünk az épített és a természetes környezetre is.
 • Az elhasznált, de még forró tűzijátékot ne dobjuk a kukába, mert ki fog gyulladni, és azt is meggyújtja, ami a kuka közelében van.
 • Figyeljünk oda a házi kedvencekre is, minden évben rengeteg kutya szökik meg, mert megijednek a tűzijátékoktól. Ne kössük meg őket, engedjük be őket a házba és zárjuk olyan helyre, ahonnan nem tudnak megszökni.
 • Csak az 1-es és 2-es osztályba tartozó tűzijátékokat lehet most megvásárolni és felhasználni, de közterületen ezeket is tilos használni. Tehát idén csak kertes házak kertjében van lehetőség tűzijátékozni.

  A társasházak erkélye nem minősül szabadtérnek, illetve az erkélyen a tűzijátékok használati utasításában szereplő védőtávolságot sem lehet betartani. Ha valaki a társasház közös udvarán szeretne tűzijátékozni, csak akkor teheti meg, ha a társasház házirendje megengedi ezt, és a használati utasításban szereplő előírásokat be lehet tartani az udvaron. Ha például 8 méteres védőtávolságot ír elő a használati utasítás, de ennél kisebb az udvar, akkor nem szabad használni.

  A tüzijátékok osztályba sorolása

  1. osztály – ezek olyan, akár lakáson belül is használható játékos tűzijátékok, amelyek nem jelentenek nagyobb veszélyt. A mennyiségi korlát betartásával 14 évnél idősebbek egész évben megvásárolhatják, és a korlátozások figyelembevételével fel is használhatják ezeket. Ide tartozik például a tortatűzijáték.

  2. osztály – ezek alacsony kockázatú kis tűzijátékok, amiket a szabadban kell felhasználni. Ezeket, a mennyiségi korlát betartásával, 16 évnél idősebbek egész évben megvásárolhatják, és a használati utasításban foglaltakat betartva felhasználhatják.

  3. osztály – ezek a közepes tűzijátékok, közepes kockázattal, amelyek a szabadban lévő nagy, nyílt területen való használatra lettek kitalálva. A járvány előtt ezeket lehetett december 28-31 között megvásárolni, és december 31-én 18:00 óra és január 1. 06:00 óra között felhasználni. Idén ezeknek az árusítása és felhasználása is tilos!

  4. osztály – ezek azok a nagy tűzijátékok, amelyeket kizárólag pirotechnikus szakember használhat fel. Magánszemélyként ilyennel csak augusztus 20-án, egyéb nagyobb tűzijátékokon és filmekben találkozhatunk.

   

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában