Vádemelési javaslat

2021.05.10. 08:30

Orgazdaságért felelhet a kétezer éves vaskést rejtegető két férfi

Vádemelési javaslattal zárta a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a több mint kétezer éves kelta kés ügyét: orgazdaságért felelhetnek a gyanúsítottak.

Szoljon.hu

Forrás: police.hu

Mint arról a 2020. augusztus 12-én-án hírportálunk már beszámolt, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztálya jogtalan elsajátítás vétség gyanúja miatt indított eljárást B. József és M. Viktor ellen – olvasható a police.hu-n

A nyomozók 2020. augusztus 6-án kutatást tartottak B. József szolnoki lakóhelyén, és ott – egy ruhásszekrényben – egy vasból készített kést találtak.

Az ügyben kirendelt igazságügyi szakértő megállapította, hogy a lefoglalt kés régészeti leletnek minősül, az egy gyűrűs markolatvéggel ellátott, díszített, vaskori, kelta vas vágókés.

Egyértelműen a védett kulturális javak körébe, azon belül pedig a régészeti leletek körébe tartozik és az időszámításunk előtti II-III. századból származik. Értéke – a megfelelő elhelyezés költségeit is figyelembe véve – 750 000 forint. Az állagának megóvása érdekében 2020. december 1-jén a Magyar Nemzeti Múzeumnak átadták a leletet.

A kelta kést B. József M. Viktortól vásárolta. Mint ahogy az a nyomozás során kiderült, mindkét férfi kifejezetten anyagi haszonszerzés céljából szerezte meg a ritka régészeti leletet, ezért orgazdaság bűntett elkövetése miatt felelhetnek majd. Az ügyet a KR NNI május 7-én vádemelési javaslattal küldte meg a Pécsi Járási Ügyészségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában