Tűz

2022.01.21. 10:57

Kigyulladt egy kunmadarasi ház kéménye

A házban két ember él, ők ideiglenesen rokonokhoz költöztek.

szoljon.hu

Sokat tehetünk otthonunk biztonságáért, ha évente legalább egyszer élünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével Fotó: Karcag HTP

Tűz keletkezett egy nyolcvan négyzetméteres családi ház kéményében péntekre virradó éjjel Kunmadarason, a Kunhegyesi úton – tudta meg hírportálunk a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól.

A karcagi hivatásos tűzoltók kiérkezésére az egyik lakó kitisztította a kéményt és megkezdte a födém megbontását. Azonban még mindig füstölt a szerkezet, ezért a tűzoltók kéziszerszámokkal folytatták a bontást, míg az izzást meg nem szüntették. A házban két ember él, ők ideiglenesen rokonokhoz költöztek.

Sokat tehetünk otthonunk biztonságáért, ha évente legalább egyszer élünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével. A szakemberek nem automatikusan érkeznek a családi házakhoz, a tulajdonosoknak kell ezt kérniük. Időpontot egyeztetni a 1818-as, ingyenesen hívható telefonszámon, majd a 9-es és az 1-es gomb megnyomását követően, vagy interneten a www.kemenysepres.katasztrofavedelem.hu honlap Ügyfélszolgálat menüpontja alatt lehet. A katasztrófavédelem Jász-Nagykun-Szolnok megye valamennyi településén térítésmentesen végzi a kéményseprést azon ingatlanokban, ahová nincs bejegyezve egyéni vállalkozás vagy gazdasági társaság. A szilárd tüzelőanyaggal működő fűtőberendezések kéményét ajánlott évente, a gázkazánokét pedig kétévente felülvizsgáltatni szakemberrel.

Érdemes otthonra beszerezni egy füstérzékelőt, mely a füst legelső jelenlétére hangos, sípoló jelzéssel figyelmeztet. Így lehetőség van minél hamarabb értesíteni a tűzoltókat, akik így még több értéket tudnak megmenteni. A statisztikák szerint, ahol volt a házban füstérzékelő, ott nemhogy tragédia, de személyi sérülés sem történt. Emellett javasolt porral vagy habbal oltó készüléket is otthon tartani, mellyel a kisebb tüzek megfékezhetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában