Videóval / Galériával

2022.05.10. 17:30

A szolnoki Tiszavirág hídon gyakorolt a HUNOR Mentőegység

Rendhagyó helyszínen tesztelték tudásukat a tűzoltók.

Czakó Nóra

Fotó: Nagy Balázs

Nem csak a szolnoki Tiszavirág hidat karbantartó ipari alpinisták lógtak szédítő magasságokban a folyó felett, néhány kötéllel a hídhoz rögzítve kedden, hanem a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság HUNOR Mentőegységének tagjai is. A kötéltechnikai alegységbe tartozó öt hivatásos tűzoltó ugyanis a megyeszékhely ikonikus jelképét választotta soron következő mentési gyakorlata helyszínéül.

Égető Szilárd főhadnagytól, a kötéltechnikai alegység vezetőjétől megtudtuk, hogy a HUNOR Mentőszervezet több alegységből áll, tagjai hivatásos tűzoltók, és speciális helyzetekben vetik be őket veszélyhelyzetek, katasztrófák helyszínén, nem csak hazánkban, hanem külföldön is.

Éves menetrend szerint végezzük a gyakorlatokat, melyek 3-4 naposak. Hétfőn egészségügyi tréningen vettünk részt, ma pedig a mentést gyakoroljuk Szolnokon

– mondta hírportálunknak Égető Szilárd.

– Mivel folyamatosan dolgoznak a Tiszavirág híd karbantartásán, a gyakorlat első részében azt szimuláltuk, hogy az egyik ipari alpinista megsérül, és le kell hozni a magasból. Ezt minél egyszerűbben és minél gyorsabban kell megtennünk. Ezután a hordágymozgatást gyakoroltuk sérülttel, és egy kísérővel, viszont nem csak egyszerűen leengedtük a hídfőről, és áthúztuk a vízfelszín felett, mert ezt már több alkalommal is gyakoroltuk. Szerettük volna kihasználni a híd érdekességét, hogy a tartószerkezete a járófelülettől kilóg a víz fölé mindkét oldalon, ezért annyit nehezítettünk a pályán, hogy erre a tartószerkezetre másztak fel a kollégáim, és úgy juttattuk át a hordágyat a híd alatt – fejtette ki a főhadnagy, aki arról is beszélt, hogy az élet mindig tartogat számukra meglepetéseket, hiszen gyakorlatilag soha sincs két egyforma káresetük.

Mint mondta, sokszor külső szemlélőként hasonlóan néz ki egy-egy gyakorlat, de ők többféleképpen is el tudják végezni azokat.

A Tiszavirág hídon végrehajtott kötéltechnikai mentést egyébként élesben főként Budapesten alkalmazzák, hiszen ott rendszeresen találkoznak olyan esettel, hogy a rakpartról kell felhúzni a bajbajutottat a vízfelszínről. A HUNOR Mentőegység tagjai azonban rendszeresen vesznek részt különféle versenyeken is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában