Jászkunság

2022.05.31. 11:59

A tanulóvezetőkkel szembeni toleranciára hívják fel a figyelmet a rendőrök

A Szolnoki Rendőrkapitányság megelőzési szakemberei a járművezetők türelmét, toleranciáját kérik a gépjárművezetést tanulókkal szemben.

Szoljon.hu

Fotó: police.hu

Hamarosan itt a nyári szünet az iskolákban, és a vakáció alatt egyre több tanulóvezetővel találkozhatunk az utakon – olvasható a police.hu-n. Nem mindenki viselkedik toleránsan a kezdetben még lassan, bizonytalanul közlekedő tanoncokkal. Előfordul, hogy a már rutinosabb, vagy szimplán csak türelmetlen sofőrök dudálnak, villognak a „T” betűs sofőrökre, olykor még az útról is próbálják letolni őket. 

Egyesek kényszert éreznek arra, hogy mindenképp, minél hamarabb megelőzzék a tanulókocsit és elégtételt vegyenek azért a pár másodpercért, amivel később érik el úti céljukat. 

A gyalogosok is határozottabban lépnek le a gyalogos-átkelőhelyre, ha egy tanulóautó közelít feléjük, mert általában azok lassabban haladnak a többi gépkocsinál.

Miért kell toleránsabbnak és megértőbbnek lenni a tanulóvezetőkkel szemben? Azért, mert nekik még nincs megfelelő tapasztalatuk a vezetésben, így abban sem, hogy egy balesetveszélyes szituációt hogyan hárítsanak el. Mielőtt pálcát törünk egy tanuló vezető felett, és a türelmetlenség átvenné a higgadtság és józan ész helyett az uralmat az autó irányítása felett érdemes elgondolkodni a gépjárművezetőknek azon, hogy: 

  • ők is voltak valamikor tanulóvezetők és valószínűleg akkor lassabban, megfontoltabban esetleg tétován közlekedtek,
  • az oktatók mindig arra törekednek, hogy a szabályos közlekedést (beleértve a megengedett sebesség betartását) sulykolják a diákjaikba, amihez természetesen idő kell,
  • udvarias magatartással és defenzív vezetéssel a tanulók önbizalmát is tudjuk növelni,
  • agresszív, rámenős magatartással elképzelhető, hogy még bizonytalanabbá teszik a tanulóvezetőt, előidézve ezzel akár egy balesetveszélyes helyzetet is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában