JÁSZKUNSÁG

2021.02.05. 11:30

Magabiztosabb lesz, aki télen tanul vezetni

Átlagosan tíz százalékkal emelkedett a jogosítvány megszerzésének ára megyénkben. Mégis érdemes belevágni a tanulásba, hiszen a tapasztalatok szerint, aki télen sajátítja el az alapokat, később is magabiztosabban kezeli az autót. Oktatni és vizsgázni a megfelelő biztonsági intézkedések mellett lehetséges, a képzésben nem okoz fennakadást a járvány.

P. P. N.

Farsang Róbert oktatójával, Ihász Péterrel a téli útviszonyok között gyakorolja a vezetést

Fotó: Nagy Balázs

Télen a zord időjárás teremtette különleges helyzetek megismerése magabiztosságot ad a diákoknak. Farsang Róbert nemrégiben tett sikeres elméleti KRESZ-vizsgát, nyolcadik alkalommal vezet, még a járműkezelést tanulja.

– Reméltem, hogy télen kevesebb jelentkező lesz az autós­iskolánál, ezért választottam ezeket a hónapokat. Nem mellesleg nagyobb tapasztalatot is szerezhetek, ha már például megismertem, milyen a csúszós utakon vezetni – vélekedett a fiatalember.

A jogszabályok szerint tizenhat és fél évesen kezdhetik el az elméleti képzést a diákok, három hónap múlva jelentkezhetnek KRESZ-vizsgára, majd újabb negyed év elteltével, azaz tizenhét esztendősen tehetnek forgalmi vizsgát.

Farsang Róbert oktatójával, Ihász Péterrel a téli útviszonyok között gyakorolja a vezetést
Fotó: Nagy Balázs

Vadas Attila, a szolnoki Sprint Autósiskola vezetője szerint általánosságban elmondható, hogy nyáron még mindig többen tanulnak, hiszen olyankor jobban ráérnek az emberek.

A legtöbb megyénkbeli autósiskola a tantermi helyett távoktatásra tért át, ez esetben a meghatározott összegért száznyolcvan napon belül hetvenöt óra tanulási lehetőséget biztosítanak, amely a vizsgafelkészítő programot is tartalmazza. Ez a típusú elméleti képzés évszaktól függőtlenül igen népszerű.

– A távoktatás nincs időponthoz kötve, e-könyv modulokból áll, amelynek a végén kikérdezőteszt található

Csak akkor engedi tovább a kitöltőt, ha elérte a nyolcvanöt százalékot.

Emellett a rendhagyó elméleti oktatás során hetvenöt órán keresztül gyakorolhatják a tesztfeladatokat. Ennek viszont nagy hátránya, hogy a válaszadás rutinná válik és elmaradnak a feladatokat megértő részletes magyarázatok, amikkel a különböző szituációk és élethelyzetek is érthetőbbé válnak. Így több elméleti háttér átadása hárul a gyakorlati oktatókra. Sokszor még a táblák jelentéseit is át kell ismételni – számolt be tapasztalatairól az autósiskola vezetője.

A jogosítvány megszerzéséhez harminc óra vezetés szükséges. Ideális esetben heti kétszer-háromszor kétórányit javasolnak az oktatók. Bár a rutinvizsgát már eltörölték, mégis különféle, erre kialakított pályákon kezdik a tanulni vágyók oktatását.

– Ingerszegény környezetet keresünk, hiszen a városban nem lehet megtanulni, hogy melyik sebesség hol van. A jobb képességűek hamarabb behozhatóak a forgalomba, míg a kicsit gyengébbeknek ehhez több időre van szükségük. Alapesetben kilenc rutin, tizennégy városi, négy távolsági, két éjszakai óra vezetés teljesítendő, a vizsgával együtt így áll össze a harminc.

A tapasztalatok szerint nem lehetetlen ennyi idő alatt megtanulni vezetni, de a megyei átlag mégis negyvennégy óra szükségességét mutatja.

A fiatalok általában könnyebben sajátítják el az alapokat, harminc év fölött már lassabb ez a folyamat – részletezte.

Egy jogosítvány megszerzése a vezetett óráktól és a sikertelen vizsgák számától függően kétszázötven-háromszázezer forint lehet.

– Az árainkon idén tíz százalékot emeltünk, ami részben a magas üzemanyagáraknak köszönhető. Emellett mivel törvény írja elő, hogy egy katás vállalkozó egy cégnek egy évben csak hárommillió forintot számlázhat, így az oktatóknak új foglalkoztatási forma után kell nézniük, vélhetően ez tovább növeli majd az árakat – vetítette előre Vadas Attila.

Állami támogatás jár a fiataloknak

A gépjárművezető-oktatók tapasztalatai szerint érdemes minél hamarabb elkezdeni a közlekedési alapismeretek elsajátítását. Nemcsak könnyebb a tanulás, hanem a sikeres vizsga esetén állami támogatás is jár. Huszonötezer forintot igényelhetnek azok a húsz év alatti tanulók, akik sikeres KRESZ-vizsgát tettek. Úgy tűnik, ez a visszatérítés továbblendítette a fiatalok jogosítványhoz jutási kedvét.

– A sikeres vizsgázóinkat úgy engedjük el, hogy egy ideig még ne induljanak útnak teljesen egyedül. Egy vigyázó szempár ugyanis sokat segíthet előre jelezni a várható közlekedési helyzeteket – tanácsolta Vadas Attila, a szolnoki Sprint Autósiskola vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában