Galériával és videóval

2022.09.07. 17:26

Közlekedési versenyen bizonyíthatták rátermettségüket a jászkunsági rendőrök

Tizenegyedik alkalommal rendeztek megyei rendőrszakmai közlekedési versenyt Szolnokon. Az elméleti próbatétel után karos forgalomirányításban, motoros és autós ügyességi pályán mérték össze tudásukat a résztvevők. A legjobban teljesítők képviselik majd Jász-Nagykun-Szolnok megyét a két hét múlva esedékes tatai országos döntőben.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Nagy Balázs

Három versenyszámban tizenhét megyei rendőr mérte össze tudását szerdán a XI. Rendőrszakmai Közlekedési Versenyen.

– Az elméleti tudást KRESZ és szakmai tesztlapok segítségével mértük fel, majd jöhettek a gyakorlati feladatok. A versenyt azért szervezzük meg évről évre, hogy a kollégák kicsit kiszakadjanak a hétköznapokból, és egy vetélkedő keretében adjanak számot szakmai ismereteikről. A végcél, hogy a három kategóriában kiválasszuk a megye legjobbjait, akik két hét múlva Tatán, az országos megméretésen képviselik majd szűkebb hazánkat – részletezte Kosztyó Gábor alezredes, a megyei közlekedésrendészeti osztály vezetője.

A hétköznapokban kevesebb lehetőség adódik a karos forgalomirányításra, jellemzően inkább a balesetek helyszínén fordul elő. Idén új helyen, a József Attila és Indóház utca kereszteződésében találkozhattunk a rendőrökkel.

Többnyire ebben a kereszteződésben közlekednek a tanulóvezetők, most nekik is segítünk a vezetési képességeik fejlesztésében. Így ha vizsgán pont egy ilyen helyzetbe futnak bele, akkor nem lesz ismeretlen számukra, nem csak a könyvből látják, hogy mit kell csinálni

– fejtette ki.

A karos fogalomirányításnál nem a jelzésadás a legnehezebb, hanem a kommunikáció a járművezetőkkel és a gyalogosokkal.

– Vannak, akik szépen reagálnak, de akadnak, akiknek láthatóan fogalmuk sincs mit kellene tenni, többször rájuk kellett sípolni, hiszen tilos jelzés ellenére hajtanak a kereszteződésbe – számolt be a tapasztalatokról.

A közlekedésben a legfontosabb a biztonság.

– Mindenkinek, aki részt vesz a közlekedésben, ismernie kell a járműkategóriának megfelelő szabályokat, ebbe beletartozik a rendőri jelzés, hiszen a jelzőlámpát – kivéve a vasúti átjáró tiltó jelzését – felülbírálja – emelte ki.

Számos szempontot figyelembe vesznek a verseny során, a forgalom dinamikájának biztosítása mellett a szabályosság az elsődleges.

– A rendőr jobban reagál a forgalom változásaira, könnyen kiürítheti a kereszteződést. A verseny során a bírók figyelik, hogy a rendőr miként adja a jeleket, hogyan kommunikál. De fontos szempont egyebek mellett a kéz- és bottartás, valamint a gyalogosok kezelése is – magyarázta Kosztyó Gábor.

Hárman képviselik megyénket az országos döntőben

Az elméleti és gyakorlati feladatok során szerzett pontokat délutánra összesítették, a díjátadót a RepTárban tartották. Az országos versenyen megyénket motoros járőr kategóriában Eckbauer János rendőr főtörzsőrmester, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály forgalomellenőrzője képviselheti. Karos forgalomirányító kategóriában Rékasi Róbert rendőr törzszászlós, a Szolnoki Rendőrkapitányság helyszínelő- és balesetvizsgálója bizonyult a legjobbnak. A gépkocsizó járőr kategóriából pedig Varga Tamás rendőr zászlós, a Szolnoki Rendőrkapitányság helyszínelő- és balesetvizsgálója kvalifikálta magát a tatai fináléba.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában