Fejlesztés

2022.10.26. 19:55

Bevetésre készen: új autóval erősítik a járőrszolgálatot a jászárokszállási polgárőrök

Hat és félmillió forint támogatást kapott a Jászárokszállás Város Polgárőr Egyesület egy új autó megvásárlására, mely a napokban állt szolgálatba. A kiváló műszaki paraméterekkel, hasmagassággal rendelkező Dacia Duster típusú gépkocsi a nehezebben járható külterületi utaknak sem állhat ellen. A polgárőrök fokozzák a külterületi jelenlétet, mert attól tartanak, hogy az energiaválság miatt megszaporodik az illegális fakitermelések, falopások száma.

Illés Anita

A pályázati forrásból vásárolt új autóval a minap Bíró József Mihály polgárőr teljesített szolgálatot Jászárokszálláson

Fotó: Pesti József

Eredményesen pályázott a kormány által támogatott Városi Civil Alap felhívására a Jászárokszállás Város Polgárőr Egyesület. A hat és félmillió forint támogatásból beszerzett új Dacia Duster típusú autót ünnepélyes keretek között október 22-én adták át mielőtt elindult első járőrszolgálatára.  

– Nagyon örülünk, hogy pozitív elbírálásban részesült a pályázatunk. Tavaly is próbálkoztunk, de akkor sajnos nem nyertünk. Azonban nem adtuk fel, így idén újra benyújtottuk a támogatási kérelmet és ezúttal sikerrel jártunk. Eddig egy Opel Astra szolgálta a munkánkat, de alacsony fekvése miatt a külterületi földutakon való közlekedésre nem igazán volt alkalmas. Az új járművel már a nehezen járható dűlőutakon is biztonságosan tudunk közlekedni – mutatott rá az autó előnyeire Czuczu Krisztián. 

A jászárokszállási polgárőr egyesület elnöke hozzátette: az elkövetkezendő időszakban erősíteni szeretnék a külterületi járőrszolgálatot, mert az energiaválság miatt elképzelhető, hogy beindul az illegális fakitermelés, falopás a környéken. 

Ez az autó már nem csak a város belterületén, hanem a külső részeken is hatékonyabban segíti a polgárőrök bűnmegelőző munkáját. Tevékenységük célja a közrend és közbiztonság védelme, a lakosok közbiztonságérzetének javítása. Kiemelt figyelmet fordítanak az iskola és az óvodák környékén a gyermekek biztonságára, a városi és térségi rendezvények biztosítására. 

– Jelenleg tizennyolc aktív taggal működik a polgárőrség, akik többnyire munkájuk mellett saját szabadidejükben önkéntesként végzik feladataikat. Van néhány pártoló tagunk is, illetve két ifjú polgárőrrel bővült a csapat. Gondot jelent az utánpótlás. Többségében középkorú vagy idősebb tagjai vannak az egyesületnek, ezért nagyon fontosnak tartom, hogy nyissunk a fiatalok felé. Kevesen vagyunk, a város lakosságszámához viszonyítva nyolcvan polgárőr lenne az ideális. Több önkéntessel a járőrszolgálatok számát is lehetne növelni. Bízom benne, hogy sikerül a fiatalabb korosztályt megszólítani és többen csatlakoznak a közösséghez – szólt az polgárőr utánpótlás-nevelés fontosságáról Czuczu Krisztián. 

Mint mondta idén eddig a rendezvények biztosítása adta a legtöbb feladatot a polgárőröknek. Rendszeresen szerveznek közös járőrszolgálatot a helyi rendőrőrssel, közreműködnek a Jászberényi Rendőrkapitányság kerékpárregisztrációs programjának lebonyolításában. 

Mindenszentekhez és halottak napjához közeledve fokozott járőrszolgálattal készülnek, a temetőnél segítik a biztonságos közlekedést.  

– Megalakult az Idősek Tanácsa Jászárokszálláson, melynek munkájához a polgárőr egyesület is kapcsolódik. Régen volt egy olyan akciónk, melynek keretében ajtóriasztókat szereltünk fel idős emberek házára. Ezt a kezdeményezést szeretnénk újra feléleszteni – beszélt a feladatokról a polgárőrség vezetője.  

Közel ezerötszáz órát szolgáltak tavaly

A jászárokszállási polgárőrök tavaly összesen 1477 óra szolgálatot teljesítettek, amiből a rendőrséggel közösen töltött szolgálat 775 óra volt. Rendezvénybiztosítással 598 órát, közlekedési szolgálattal 54 órát töltöttek el. 123 óra jutott bűnmegelőzési és járőrszolgálatra. Nem csak a helyi rendezvények zavartalan biztosítását végzik, hanem más településeken is segítenek. Tavaly mintegy 50 órát töltöttek más települések rendezvényeinek biztosításával – derül ki polgárőrség előző évi beszámolójából. 2021-ben 20 fő látott el aktív szolgálatot, így az egy főre jutó szolgálati órák száma 74 óra volt.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában