Akcióban a mezőőrök

2023.01.21. 11:25

Télen a falopások, nyáron a terménytolvajok adnak munkát

Az illegális szemétlerakás visszaszorítása jelenleg az egyik legfontosabb feladata a mezei őrszolgálatnak Jászladányon. Szabó László és Szabó József, mezőőr a nagyközség külterületén mintegy 8400 hektárt figyel. Jelenlétükkel a terménytolvajokat és az illegális favágókat is igyekeznek távol tartani. A szakemberek sokéves tapasztalattal rendelkeznek, így már alaposan ismerik a tolvajok néha elképesztő trükkjeit.

Illés Anita

Szabó László (balra) és Szabó József, mezőőrök a külterületek biztonságára és a környezet védelmére is figyelnek Jászladányon

Fotó: Pesti József

Az önkormányzat több mint húsz évvel ezelőtt hozta létre a mezei őrszolgálatot a termőföldek őrzésére. Kezdetben négy mezőőr látta el a feladatokat, jelenleg már csak ketten vigyáznak a külterületek biztonságára és a környezet védelmére.

Szabó László és Szabó József, mezőőr mintegy 8400 hektárt jár be nap, mint nap.

Találkozásunkkor is épp a határból érkeztek meg a polgármesteri hivatalba, ahol munkájukról beszélgettünk.  

– Az idei tél eddig viszonylag nyugodt. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy a falopások száma csökkenő tendenciát mutat a területen, ami most az enyhe télnek tudható be. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy megszűntek a lopások, hanem az észlelt, tetten ért elkövetések értéke lett jelentéktelen – kezdte Szabó László.

Feladataik szezonálisak, az évszaktól is függenek, hiszen télen elsősorban a fatolvajok, míg nyáron a terménytolvajok adnak munkát nekik.

Az illegális szemétlerakás pedig egész évben gondot jelent. A visszajelzések alapján a mezőőrök jelenléte visszatartó erővel bír. Folyamatosan tartják a kapcsolatot a gazdákkal, a tanyákon élőkkel és együttműködnek a rendőrséggel, közterület-felügyelettel, valamint a helyi polgárőrséggel.  

– A tolvajok olykor hihetetlen történetekkel, trükkökkel állnak elő – mondta Szabó László. – Az egyik számomra emlékezetes eset néhány éve történt. Épp otthon voltam, amikor az egyik gazda azzal hívott fel telefonon, hogy a láncfűrész hangját hallja. Azonnal értesítettem a kollégámat, hogy megyek érte. Ilyenkor sietni kell ám, mert a tolvajok hihetetlen munkatempóban dolgoznak. A területre érkezve egy ismeretlen autó tűnt fel és el kellett dönteni, hogy utána megyünk-e, vagy más irányba indulunk tovább. Nem sok időnk volt, végül az autó után kanyarodtunk. Jeleztük, hogy álljanak meg.

Szerencsére ezt meg is tették, majd kértük, hogy nyissák fel a csomagtartót. 

Nagy meglepetés nem ért bennünket, két láncfűrészt találtunk, még melegek voltak. Talán néhány perce még használták. Fa persze nem volt a csomagtartóban, hiszen az a lényeg, hogy ne legyen együtt a fűrész és a tüzelőnek szánt fa, amiért később akartak visszamenni.

– Olyanra is volt számos példa, amikor fával kaptuk el a tolvajokat és azt mondták, hogy találták vagy kapták – tette hozzá. Megtudtuk azt is, hogy a terménylopások jellemzően a kukoricát és hagymát érintik, a búzát, árpát, napraforgót általában nem bolygatják.  

Hulladékhegyek károsítják a környezetet  

A mezőőrök 2021-es beszámolójában az áll, hogy az esetszámokat és a probléma jelentőségét figyelembe véve talán a legégetőbb probléma az illegális szemétlerakás.

– Sokszor úgy érezzük, hogy hiábavaló a küzdelem, szélmalomharcot folytatunk – mondta Szabó József. – Az esetek többségében ugyanis végül senkit sem vonnak felelősségre. Bejelentéseink sorra elhalnak, mert a tettes nem azonosítható – tette hozzá.

A belterületen újra elterjedt gépjármű-bontásból is rengeteg hulladék keletkezik, ami végül nagy mennyiségben a határba kerül. Vannak, akik építési törmelékkel árasztják el a területet.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában