Visszatekintés

2023.01.18. 11:25

Volt olyan nap, amikor harminc alkalommal riasztották a tiszaföldvári tűzoltókat

Mindössze kettővel többször vonultak a Tiszaföldvári Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság lánglovagjai 2022-ben, mint egy esztendővel korábban. A tapasztalatok szerint még mindig a műszaki mentések száma a legjelentősebb, a legtöbb esetben a martfűi kanyarokhoz riasztják őket.

P. Pusztai Nóra

Fábián Attila Nándor, tiszaföldvári tűzoltóparancsnok szerint a térség egyik legbalesetveszélyesebb pontja a martfűi kanyarok, legtöbbször ide vonultak műszaki mentéshez tavaly

Fotó: P. Pusztai Nóra

Az elmúlt öt évben folyamatosan emelkedik a Tiszaföldvári Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság esetszáma, tavaly sem volt ez másként. Arányaiban több volt a tűzoltás, mint a műszaki mentés.

– Az első hónapokban úgy tűnt, hogy 2022-ben sokkal több riasztásunk lesz, ez a nyár végéig nem is változott, aztán az év utolsó napjaira úgy alakult, hogy mindössze kettővel többször vonultunk – mondta Fábián Attila Nándor, a tiszaföldvári önkormányzati tűzoltóság parancsnoka, hozzátéve, összesen kétszáztizenhat alkalommal riasztották őket.

– Még januárban volt egy hatalmas vihar, egy nap harmincegy olyan hívást kaptunk, ahol ténylegesen be kellett avatkozni, ez egy hivatásos parancsnokság esetében is soknak számít, nemhogy nekünk – emelte ki.

Nyáron a szárazság miatti tűzesetből akadt több, a legnagyobb az volt, amikor Martfű közelében égett a tarló. 

– Az egy kettes kiemelt riasztás volt, nehezen lehetett egységeket hívni, mert nagyon leterhelt volt a megye. Kihívás volt a megközelítés és a tovább terjedés megakadályozása is. Nagy területet érintett. Mi értünk ki elsőnek, már csak a közelség miatt is. A tűz a mezőgazdasági területektől haladt a nyaralók irányába. Ki is gyulladt egy fáskamra, egy gázpalack felrobbant. Az égig csaptak a lángok, melyeket végül sikerült megfékezni – emlékezett vissza a nyár eleji esetre. Hozzátette, olykor találkoznak félelmetes, ijesztő helyzetekkel, de megkapták a szükséges kiképzést, hogy pszichésen és fizikailag is bírják a terhelést, s amennyire tőlük telik, megoldják a feladatot.

A martfűi kanyarokat továbbra is veszélyes helyszínként emlegetik a térségben. 

– A riasztásokon túl bőven akad ott olyan esemény, ahol nincs szükség beavatkozásra. A helyszín kapcsán nem győzöm elégszer elmondani, hogy fontos a sebességkorlátozás betartása, hiszen a szakasz télen-nyáron csúszós, mindegy milyen idő van – hangsúlyozta.

Munka tehát akad bőven, melyhez kiváló szakemberek kellenek. A parancsnokság létszáma egyébként csak némiképp alakult át az elmúlt évben.

– Novemberben egy kolléga kilépett, feladtuk a hirdetést, meglepően sokan jelentkeztek, akadtak közöttük civilek és szakmabeliek is. Végül találtunk egy újoncot, akinek van tűzoltó alapképzettsége, de további képzésekre van szükség, amit a napokban kezd el – magyarázta a parancsnok.

Korszerűsítették az épületet, eszközöket vásároltak

Pályázati forrásból cserélték ki a nyílászárókat és az árnyékolástechnikát, két és fél millió forintot költhettek eszközökre. A korábban vásárolt kisteherautó feljújításán is dolgoznak.

– Két éve a mentőszolgálattól vásároltuk a járművet, jelenleg karosszérialakatosnál van. Úgy csináltatnánk meg, hogy vonóhorog is kerüljön rá és legyen kiépítve csörlőfelfogatási pont. Minden egyéb eszköz beszerzésére pályázatot keresünk – mondta Fábián Attila Nándor parancsnok.

Az autó műszaki mentőként működhet, de mivel kaptak egy egy köbméteres tartályt a növényolajgyártól, így tűzoltásra is alkalmas lesz, még az idén elkészülhet.

– Versenyeket biztosíthatunk majd vele, aminek bevétele hozzájárul a működésünkhöz, ahogy a füstjelzők és szén-monoxid érzékelők, valamint a tűzoltó készülékek árusítása, felülvizsgálata is. Ezen felül tűz- és munkavédelmi feladatokat is ellátunk – sorolta a vállalt plusz feladataikat a parancsnok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában