A tárgyalóteremből jelentjük

2023.05.12. 11:25

A vád szerint megfojtotta apját a karcagi férfi, de csak azt ismerte el, hogy agyba-főbe verte és rugdosta

A Szolnoki Törvényszéken csütörtökön zajló előkészítő ülésen az ügyész tizenhat év és három hónap börtönbüntetést kért az édesapja meggyilkolásával vádolt 35 esztendős karcagi férfira. Az illető azonban tagadja, hogy megfojtotta volna az apját, azt azonban elismerte, hogy több alkalommal agyba-főbe verte és rugdosta.

Mészáros Géza

A Szolnoki Büntetés-végrehajtási Intézetben letartóztatásban lévő vádlott kéz- és lábbilincsben érkezett csütörtökön a Szolnoki Törvényszékre

Fotó: Mészáros Géza

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség ez év februárjában emberölés, életveszélyt okozó testi sértés és súlyos testi sértés bűntette miatt emelt vádat egy 35. életévében járó büntetett előéletű karcagi férfivel szemben. A Szolnoki Törvényszéken május 11-én megtartott előkészítő ülésen Balázsné dr. Busku Terézia ügyész ismertette a vádiratot, valamint mértékes indítványt tett a büntetési tétel vonatkozásában. Mint kiderült, a vádlott fiatal kora óta erős italozó életmódot folytatott, ebben minta szerűen hasonlított az apjára. Az is közös vonásuk volt, hogy amikor együtt vagy külön, külön italoztak, agresszívek, kötözködők, kiszámíthatatlanok voltak. Ezért aztán közös alkoholizálásuk minduntalan veszekedésekbe, dulakodásokba, verekedésekbe torkolltak. Gyakorta a rendőrségnek kellett közbeavatkoznia összetűzéseiknél.

A vádlott a szüleivel és testvéreivel élt Karcagon, egy Gyep utcai házukban. Jó néhány évvel ezelőtt, nem bírva tovább a családi perpatvarokat, s hogy elejét vegyék a további viszálykodásnak, először a vádlott testvérei költöztek el albérletbe, majd az édesanyja az egyik fiához, az édesapa pedig a lányához bútorozott be. Az apa már csak esténként tért be a Gyep utcai ingatlanba, hogy a kutyákat megetesse. Ám ilyenkor rendre „megtalálták” egymást, ezért összecsaptak a szokásukhoz hűen garatra felöntött felek.

A vádirat szerint a vádlott két évvel ezelőtt, februárban a ház udvarán úgy verte össze az apját, hogy annak sorozat-bordatörése és tüdősérülése keletkezett. Életét akkor az mentette meg, hogy akik látták az esetet, hívták a mentőket. A kórházban életmentő műtétet hajtottak végre az idősebb férfin.

Ugyancsak 2021-ben, de már augusztusban ismét összetűzésbe került apa és fia a Gyep utcai ingatlan udvarán. A fiú ekkor a bakancsos lábával rugdosta össze az édesapját úgy, hogy annak, a számos egyéb sérülése mellett ezúttal a kézujja tört el. Ez eset után a Karcagi Rendőrkapitányság indítványára a bíróság távoltartást írt elő a fiúnak az apjára tekintettel.

Ám nem telt el egy hónap, amikor újra nézeteltérésük lett, szintén italos állapotukban. A 2021. szeptember 3-i, este 8 óra körüli vitájuk verekedésig fajult, majd pedig a házba menekülő apát a fia ledöntötte az ágyra, és brutális módon megfojtotta. Az elhunytat egy szál alsóneműre vetkőztette, majd otthagyta. Hajnalban pedig értesítette a rendőrséget, miszerint apját élesztgeti, de nem tudja mi történhetett vele, mert nem ad életjelet…

A csütörtöki előkészítő ülésen dr. Hajdu Anna bírónő a vádlottat faggatta. Az illető szóbeli vallomás helyett írásban tett vallomását adta át, a vád tárgyává tett valamennyi bűncselekmény vonatkozásában csak részben ismerte el a bűnösségét, tagadta az ölési cselekményt és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról. A bírónő elrendelte a bizonyítási eljárás lefolytatását, mely ez év nyarán több tárgyalási napon fog lezajlani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában