Jászkunság

2023.07.21. 06:55

Több százan fulladnak vízbe évente

Általában jóbarát, de ellenséggé is válhat a szabadvíz a nyári pancsolás ideje alatt –figyelmeztetnek a tiszai vízirendőrök. A statisztikák szerint az évi több száz vízbefulladásos eset áldozatainak 15-20 százaléka gyermek, vagy fiatalkorú.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Évente több százan veszítik életüket a magyarországi szabad vizekben, az áldozatok mintegy 15-20 százaléka gyermek és fiatalkorú – írták közleményükben a Tiszai Vízirendészeti Rendőrfőkapitányság munkatársai.

Ahogy fogalmaznak, a víz jó barát, de hirtelen végzetes ellenséggé is válhat.

A jogszabályi előírásokban foglaltak értelmében a folyóvizekben fürödni ott szabad, ahol nem tiltott – írták legfrissebb közleményükben a vízirendőrök. Leszögezik, tilos fürdeni hajóútban, hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében, emellett vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében, valamint kikötők, úszóműves kikötőhelyek, úszóműállások, hajóhidak, veszteglőhelyek, vízisport-pályák, vízi repülőterek és hajókiemelő berendezések területén és 100 méteres körzetében.

Emellett tiltott a fürdés egészségre ártalmas vizekben, a kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben,
vízi jármű kísérete nélkül a Balaton Somogy vármegyéhez tartozó területén a parttól 1000 méternél, Veszprém és Zala vármegyéhez tartozó területén a parttól 500 méternél, valamint a Tisza-tó területén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra. Továbbá éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület megvilágított, és legfeljebb a mély víz határáig. Természetesen ott sem szabad lubickolni, ahol azt tiltó tábla jelzi.

A vízirendőrök szerint nem tanácsos teli gyomorral fürdeni, alkoholos állapotban, vagy kábítószer hatása alatt csobbanni, felhevült testtel a vízbe ugrani. 

Mint írják, az úszni nem tudó felnőtteknek, illetve gyermekeknek mindenképp, de a jól úszóknak is célszerű a mentőmellény vagy a mentőgallér használata. A víz alatti akadályokra is érdemes odafigyelni, de arra is, hogy a fürdőző ne ússzon, és ne bukjon a víz alá ugrásra kijelölt területen. A rendőrök figyelmeztetnek arra is, hogy lehetőleg egyedül senki ne ússzon, fontos a bójákat figyelembe venni. Ha valaki örvénybe keveredik, és az lehúzza, ne kapálózzon, hanem az illető vegyen egy nagy levegőt, és hagyja, hogy az örvény levigye a mederfenékre, onnan oldalirányban elrugaszkodva tud belőle kiúszni.

Kérik, a strandolók mindig kövessék figyelemmel a viharjelző rendszert. Elsőfokú viharjelzéskor –amely percenként 45 sárga felvillanás– a parttól számított 500 méteren belül szabad csak tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén –melyet a percenként 90 sárga felvillanás jelez– tilos a fürdés. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában