Szén-monoxid

2023.08.16. 15:43

Emberéletet veszélyeztetett a gyilkos gáz Cserkeszőlőn, de még időben jött a jelzés

A készülék jelzésének köszönhetően a cserkeszőlői tulajdonos még időben kiment az udvarra, így nem esett baja.

Köllő Judit

Forrás: Illusztráció

Bejelzett a szén-monoxid érzékelő kedd délután Cserkeszőlőn, egy Bokor utcai nyaralóban. A jelzésnek köszönhetően a tulajdonos kisietett az udvarra, így nem esett bántódása. A kunszentmártoni hivatásos tűzoltók műszerükkel kimutatták az épületben a mérgező gáz koncentrációját, ezért értesítették a gázszolgáltatót.

A Jász Nagykun Szolnok vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a szén-monoxid akkor alakul ki, amikor egy zárt környezetben nyílt égésterű tüzelő-, fűtőberendezés üzemel és az égéshez nincs elegendő oxigén utánpótlás, melynek következtében tökéletlen égés jön létre. 

Emiatt fontos a rendszeres szellőztetés, valamint a nyílászárók keretébe úgynevezett légbevezető nyílások beépítése, melyek megfelelő mennyiségű oxigént biztosítanak. Otthonunk biztonságához elengedhetetlen egy jó minőségű szén-monoxid érzékelő beszerzése, mely időben jelzi a veszélyt, ezzel elkerülhető a mérgezés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában