Meghökkentő esetek

2023.09.22. 06:55

A tűzoltókat is meglepte, milyen élőlény pislogott rájuk vissza egy újszászi vízóraaknából

Könnyen szorult helyzetbe kerülhetnek a házi kedvencek, haszon- és vadállatok, főleg a külterületi, illetve kertes házas övezetekben. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében idén eddig 23 állatmentéshez kellett vonulnia a tűzoltóknak. Az esetek több mint felében kutyáknak kellett segítség, egy alkalommal viszont egy meglepő súlyú állat zuhant egy újszászi vízóraaknába.

Pakainé Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Talán már másokban is felmerült a kérdés, hogy egy macska mentéséhez miért van szükség tűzoltókra? Milyen helyzetben kell vagy lehet szakember segítségét kérni? A cicák esetében a manapság igen gyakori pórázhasználat okoz gondot, illetve, ha mély gödörbe esnek, szűk helyekre szorulnak be. Nem egyedi az sem, hogy egy magas helyről nem tudnak lemászni. Ha egy állat életveszélyben van, akkor beavatkoznak a tűzoltók. 

A katasztrófavédelem akkor hívható állatok mentésére, amikor a gazdi vagy a megtaláló saját maga nem tudja kiszabadítani az állatot, és ezen állapot hosszantartó megmaradásával fennáll a kimúlás kockázata. Természetesen állatmentés esetén a gazdáknak semmilyen anyagi kötelezettsége nincs a katasztrófavédelem felé

 – válaszolta megkeresésünkre Németh Ádám, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. 

A Jászkunságban idén eddig 23 állatmentéshez kellett vonulniuk a tűzoltóknak.

– Az esetek több mint felében, 13 alkalommal kutyák szorultak segítségre, míg öt helyszínen macskák kerültek bajba – részletezte a számadatokat.

Az ebek túlnyomó többségben kútba, mélyebb gödörbe estek, vagy a testük szorult be kerítések rácsai közé, míg a cicák sok esetben valamilyen magas helyről nem tudtak lejönni, vagy szűk helyekre – például csatornába – szorultak be.

Egyedi esetnek számít viszont például az, amikor Tiszaföldváron a tűzoltók négy újszülött kiskutyát mentettek ki egy hulladéktároló konténerből.

– Nem mindennapi eset volt az sem, amikor Újszászon egy 120 kilogramm súlyú sertést kellett kiemelni egy vízóraaknából. Szolnokon egy őz szorult kerítésvasak közé, a tűzoltók feszítővágóval tudták csak kiszabadítani a vadat. Szintén a megyeszékhelyen akadt bele egy galamb egy erkélyen kifeszített hálóba. Tiszafüreden csatornába esett egy ló, a tűzoltók pedig erőgép segítségével tudták csak kiemelni onnan – elevenítette fel a különleges eseteket Németh Ádám.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában