Módszereik tárháza végtelen

2023.12.21. 10:30

Csak egy kabátját akarta eladni az interneten a szolnoki lakos, csúnyán megvezették őt az online csalók

A közelgő ünnepek szellemisége sem gátolja meg azokat az elkövetőket, akik az online világban keresik áldozataikat.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A közelgő ünnepek szellemisége sem gátolja meg azokat az elkövetőket, akik az online világban keresik áldozataikat. Az egyik legnépszerűbb internetes piactéren adott fel hirdetést egy szolnoki lakos. Az e-mail-címét elkérve érdeklődtek nála a kabát megvásárlásáról, amihez egy futárszolgálatot is bevontak. A későbbi sértett elérhetőségére érkező elektronikus levél adathalász linket tartalmazott, amely megtévesztően hasonlított az egyik futárszolgálat webes felületére – olvasható a police.hu-n.

A weboldalon tájékoztatást kapott arról, hogyan lehet a terméket feladni, valamint átvenni az érte járó pénzt. A sértett az oldalon megjelenő utasításokat követve megadta adatait, köztük a bankkártyája számát, lejárati idejét és CVC-kódját. Kisvártatva sms-ben értesült arról, hogy bankszámlájáról jelentős pénzmozgás történt egy ismeretlen számlára.

Fontos kiemelni: a világhálón elkövetett csalások tárháza szinte végtelen, éppen ezért azok felsorolása és tipizálása helyett sokkal fontosabb az elkövetés lényegi körülményeinek kiemelése.

Mit tegyen, hogy ne váljon online csalás áldozatává?

  • Soha ne adjon meg bankkártyaadatokat, felhasználóifiók-azonosítókat, jelszavakat e-mailben, sms-ben vagy telefonon érkező kérésre! 
  • Legyen tisztában azzal, hogy eladóként Ön pénzt csak fogad, nem küld!
  • Online piactereken vagy más, interneten keresztüli értékesítésnél az a legbiztonságosabb, ha a fizetést a számlájára kéri a neve és a bankszámlaszáma (vagy másodlagos azonosítója) megadásával.
  • Legyen éber! Ahhoz, hogy bankszámlájára pénzt utaljanak, Önnek nincs szüksége semmilyen programra, és a netbanki profiljába sem kell bejelentkeznie! 
  • Soha ne töltsön le ismeretlen programot vagy applikációt számítógépére, mobiltelefonjára, főleg ne egy linkre kattintva!

Az online csalásról további hasznos tanácsokat a kiberpajzs.hu oldalon olvashatnak.

Ha úgy látja, minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívó számon!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában