Egyeztetés

2024.01.21. 18:00

Békési szakmai fórumon vettek részt a jászkunsági polgárőrök

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) közös regionális fórumsorozata Békésre érkezett a hétvégén. Az eseményen a jászkunsági polgárőrök is jelen voltak, megismerhették a bűnmegelőzés és a közlekedésbiztonság aktuális kihívásait, illetve új feladataikat.

Pakainé Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció

Fotó: Török János

A Békésen tartott szakmai fórumról a beol.hu hírportál részletesen is beszámolt. A jászkunsági polgárőrök az aktuális kihívásokkal, új feladatokkal ismerkedtek a rendezvényen. Ahogy fogalmaztak, dr. Kuczik János rendőr vezérőrnagy, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes Magyarország bűnügyi és közbiztonsági helyzetét járta körül előadásában.

– A polgárőrök és rendőrök közösen tesznek azért, hogy rend legyen, de ebben kulcsszerepe van a feladatok megosztásának. Például az ügyeleteseknek nem kell rendőrt küldeniük egy helyre, ahol a polgárőrök jelenléte elegendő lehet, vagy a polgárőr tájékoztatást tud adni, hogy van-e szükség a rendőrségre. Ezért kérte, hogy a civil szervezet tagjai ne hanyagolják el a bejelentéseket, hiszen nagy szükségük van arra, így ugyanis a virtuális jelet be tudják jelölni a térképen. Ebben egyébként a polgárőrök rádiói is sokat jelentenek – részletezték.

A szakember előadására utalva kifejtették, a közterületen elkövetett bűncselekményekből tavaly 3000-rel kevesebb történt, mint egy évvel korábban, amit az összefogás és az együttgondolkodás eredményének is nevezett. Az illetékesek folyamatosan elemzik az adatokat, meg nézik hol történnek ilyen események, milyen lehetőség van a prevencióra, a tettenérésre, melyik napszakban, melyik utcában gyakoriak az ilyen események. Az információkat a polgárőrök is megkapják, hogy akár az önálló szolgálatot ilyen módon tervezzék, hogy tudják, milyen jelzéseket várnak tőlük, akár minél több közös szolgálatot szervezzenek a rendőrséggel, a körzeti megbízottal az információk birtokában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában