Lakástüzek

2024.01.22. 16:00

Füstérzékelő nélkül jászkunsági otthonunkban is veszélyben lehetünk

Több vármegyében is életet követeltek a lakástüzek, szerencsére a Jászkunságban nem végződött tragédiával egyetlen eset sem.

Pakainé Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A mögöttünk hagyott hétvégén több vármegyében is áldozatokat követeltek a lakástüzek.

– Térségünkben csaknem 290 ingatlanban keletkezett tűz, ezek közül egyikben sem volt füstérzékelő – közölte Németh Ádám, vármegyei katasztrófavédelmi szóvivő.
A statisztikák azt mutatják, hogy ahol van ilyen készülék, ott nem történik tragédia, de még súlyos sérülés sem, hiszen a füstérzékelő már a tűz kezdeti fázisában jelez. 

– Az életmentő eszköz idejekorán, hangos akusztikus jellel hívja fel a tulajdonosok figyelmét a problémára, akkor, amikor még saját testi épségük kockáztatása nélkül meg tudják fékezni a lángokat. Ehhez egy otthoni porral vagy habbal oltó készülék használata ajánlott – magyarázta.

Hozzátette: fokozott elővigyázatossággal és megelőző intézkedésekkel elejét lehet venni az otthoni tűzeseteknek.

– Rendszeresen ellenőrizzük az elektromos készülékeket és vezetékeket. Kerüljük a hálózat túlterhelését, és csak jó állapotú, engedélyezett elektromos eszközöket használjunk. Tartsuk távol a gyúlékony anyagokat a hőforrásoktól, és megfelelően tároljuk azokat – tanácsolta a szakember, aki a fűtési rendszer karbantartására is felhívta a figyelmet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában