Legyünk figyelmesek!

2024.02.06. 16:30

Egyre változatosabb módszerekkel csalják ki pénzünket az interneten a Jászkunságban is – videóval

Számtalan módszerrel próbálnak hozzáférni pénzünkhöz az internetes csalók. Vármegyénk rendőrei erre a súlyos problémára hívják fel a figyelmet és tanácsot is adnak, hogyan tudunk védekezni ellenük.

Köllő Judit

Forrás: Illusztráció

Fotó: Gettyimages.com

Az online térben elkövetett csalások módszerei igen változatosak, hívja fel a figyelmet a Jász-Nagykun Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság. Ami mindegyikben közös, hogy megpróbálják megszerezni az áldozat adatait, hogy aztán azokat felhasználva megkárosítsák a sértettet. A csalók ehhez újabb és újabb történeteket találnak ki. Hol alkalmazás letöltését kérik, hol a bank nevében telefonálnak egy gyanús utalás ürügyén, hol egy e-mailt küldenek applikáció frissítése okán. Előfordul az is, hogy vásárlóként jelentkeznek az online piactéren és küldenek egy linket az üzlet létrejötte érdekében, vagy akár romantikus szálakat fűznek a történetbe. Sajnos lehetne még sorolni az elkövetői magatartásokat, de amire mindenképp figyelni kell: legyen gyanús, ha sürgetnek bennünket! 

Hogy mire figyeljünk, hogy elkerüljük az áldozattá válást?

– Ismeretlenektől származó e-mailben vagy sms-ben küldött linkekre ne kattintsunk!

– Biztonságos weboldalról vásároljunk!

– Ha eladni kívánunk valamit, jegyezzük meg, hogy a vevőnek csak a bankszámla számunkra van szüksége!

– A pénzintézet nem kéri programok letöltését a számítógépünkre vagy a telefonunkra, és nem kéri el a bankkártyánk adatait vagy épp a biztonsági kódokat!

– Ne adjuk meg adatainkat ismeretleneknek!

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online csalások felderítésére. Ha úgy látja, minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívó számon!

Az online térben elkövetett csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában