A tárgyalóteremből jelentjük

2024.03.12. 13:14

Ítéletet hirdettek a tizenöt évvel ezelőtti csépai gyilkosság ügyében, a vádlott és családja megátkozta az ügyészt és a bírót

Ugyan még nem jogerősen, de alig több mint tizenöt évvel a meggyilkolása után igazságot szolgáltattak egy 79 évesen megölt csépai asszonynak és családjának. A Szolnoki Törvényszéken kedden tizenöt év fegyházbüntetésre ítélték első fokon az emberöléssel megvádolt tettespár másik tagját – a büntetőügy 2022 novemberi előkészítő ülésén az első rendű vádlott beismerő vallomást tett, ő azóta tölti a rá jogerősen kiszabott tizennégy és fél év fegyházbüntetését.

Mészáros Géza

Több mint tizenöt évvel ezelőtt, a halál beálltát megállapító halotti szemle szerint 2008. november 20-án este nyolc óra és 21-én hajnali négy óra között Csépán, a Béke úti házában, hosszadalmas haláltusa után elhunyt egy 79 esztendős idős asszony. A borzalmas állapotban lévő holttest november 22-i felfedezése után a helyszíni szemle azonnal bizonyította, hogy az egyedül élő idős nőt kegyetlen kínzások után megölték. A tettes (kezdetekben még nem volt tudható, hogy hány elkövető lehetett – a szerző) két gyűrűvel és az áldozat füléből kitépett aranykarikával távozott. Az ügyben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság indított nyomozást. A bűnügyi osztály munkatársai két évig vizsgálódtak, de miután nem jutottak semmire, két év után felfüggesztették a nyomozást.

csépai gyilkosság
Egy csépai asszony meggyilkolása után tizenöt évvel, az emberöléssel megvádolt „Kakast” a bvi munkatársai kéz- és lábbilincsben, vezetőszáron kísérik a tárgyalóterembe 2024. március 12-én délelőtt
Fotó: Mészáros Géza

A döglött aktát a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda 2020 tavaszán élesztette fel. A KR NNI nyomozói átolvasták és újra értékelték az ügy iratait, ismét átnézték a bűnjeleket. Már ekkor „szembe jött” velük az egyik elkövető, a most első fokon lezárult büntetőügy másod rendű vádlottja. Kiderült ugyanis, hogy a gyilkosság éjjelén polgárőrök és rendőrök megállítottak Csépán ellenőrizni és igazoltatni egy, a településen látszólag céltalanul kocsikázó öcsödi férfit. A járőrökben mégsem keltett gyanút, ezért elengedték. Mint később kiderült: a bűncselekmény idején kocsijával feltérképezni indult el, leselkedik-e rá és bűntársára veszély a környéken – ekkor már fogva tartották és értékei hollétéről vallatták házában az idős asszonyt.

Az új nyomozás során fény derült arra is, hogy az idős asszonynál a szomszédban élő népes család egy „Csávóka” becenévre hallgató fiúgyermeke sűrűn megfordult a néni házában. Kifigyelte, hogy az idős asszony hol rejti az értékeit, de bebizonyosodott a fiatalról az is, hogy fél évvel a gyilkosság előtt pénzt lopott a hölgytől. „Csávókát” a 2008-as emberölési ügyben tanúként kihallgatták, de ennél többre nem jutottak akkor vele. Fél évvel később, 2009 nyarán viszont életét vesztette. A mostani nyomozás során azonban feltűnt, hogy a gyilkosság tettese azokon a helyeken kutatott az értékek után, amit ez a fiatalember a nő rejtekhelyeiként említett a vallomásában. Ezt követően hozzá kapcsolódó személyeket kerestek a nyomozók, mondván, ő lehetett a rablógyilkosság tippadója.

Az új nyomozás során a rendőröknek nem kellett a gyilkosság helyszínétől messze kutatniuk. 

A szomszédban lakó családfő veje nem más, mint a „Kakas” gúnynevet viselő férfi, a mostani ügy másod rendű vádlottja. Az elhunyt asszonynak a rendőrségi raktárban elhelyezett pulóverén, tizenkét év elteltével beazonosítható biológiai anyagmaradványokat találtak, amely egyezést mutatott egy büntetett előéletű másik öcsödi férfi dns-vel, ez ügy első rendű vádlottjával. 

Ezek után ezt az illetőt a nyomozók sarokba szorították és ő bevallott mindent. Azt is, hogy ki volt a társa, aki a kínzások után párnával megfojtotta a már koponya alatti vérzést és egyéb súlyos sérüléseket elszenvedő idős nőt.

Az első rendű vádlott a 2022-es novemberi előkészítő ülésen beismerő vallomást tett, ő azóta tölti a rá jogerősen kiszabott 14 és fél év fegyházbüntetését. A másod rendű vádlott a kezdetektől fogva következetesen tagadja a bűncselekmény elkövetését, az ő esetében indított bizonyítási eljárás most kedden elsőfokú ítélettel zárult le.

Dr. Nádor Zoltán bíró a március 12-i tárgyaláson határozatot hirdetett: „Kakas” bűnös, minősített – társtettesként, nyereségvágyból és különös kegyetlenséggel elkövetett – emberölésért tizenöt év fegyházbüntetést szabott ki a másod rendű vádlottra. Az elsőfokú ítélet tényállása lényegében a vádirattal egyező. Nádor bíró indoklásában kifejtette, hogy az idős asszony szomszédságában lakó „Csávóka” adott támpontokat „Kakasnak”, aki ötletgazdája volt a néni kirablásának, amely végül emberölésbe torkollott. A másod rendű vádlott a gyilkosság idején azért hagyta el két alkalommal is a néni házát, s ült kocsiba, hogy rövid időn belül Cserkeszőlőt és annak Karaván sörözőjét meglátogatva alibit biztosítson magának.

A másod rendű vádlottat a bíró kötelezte az elmúlt években felmerült 29 millió forintnyi(!) bűnügyi költség megfizetésére is. Az ügyész tudomásul vette a határozatot, a vádlott az ártatlanságának megállapítása miatt, a jogi képviselője bizonyítottság hiányában megfellebbezte a döntést, amely után a büntetőügyben a Szegedi Ítélőtáblán zárulhat le jogerősen.

„Kakas” tárgyalóteremben helyet foglaló tizenöt fős családtagja az ítélethirdetés után hangos átkokat szórt a bíróra és az ügyészre, valamint a vádlottat kísérő büntetés-végrehajtási őrökre…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában