Mindent visznek

2024.03.05. 13:55

Mi folyik Szolnokon? Lopott bringák fotói lepték el a közösségi médiát – videóval

Volt, amelyik kamerával őrzött tárolóból tűnt el, de akadt, amit belvárosi lépcsőházból lovasítottak meg. A közösségi oldalakat szinte ellepték a Szolnokról ellopott kerékpárokról készített fotók az utóbbi napokban. A rendőrség tapasztalatai szerint a jó idő beköszöntével ezen bűncselekmények száma is emelkedik.

Pakainé Pusztai Nóra

Újabb vagy régi típus, női vagy férfi váz – a tolvajoknak teljesen mindegy, az utóbbi napokban mindenféle kerékpárból loptak Szolnok különböző pontjain. Belvárosi lépcsőházból, de még a templom előtti tárolóból is eltűnt egy-egy kerékpár.

Thief
Fotó: Getty Images / Forrás:  Illusztráció

A közösségi oldalak hírfolyamán sorakoznak az összefogásra, megosztásra buzdító bejegyzések, hátha előkerül egy-egy ellopott bringa. Az egyikben úgy fogalmaztak, hogy a munkahely melletti, kamerával őrzött tárolóból egy férfi és egy nő tolta el a biciklit. A tulajdonos, mikor nem találta kerékpárját, megtette a szükséges feljelentést, sőt több sorstársához hasonlóan a bicikliről készült képet fel is töltötte a közösségi oldalra.

– Az elmúlt napokban több kerékpárlopásról is érkezett bejelentés a Szolnoki Rendőrkapitányságra – erősítette meg András Hunor Lehel, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Egy poszt a sok közül: ezt a kerékpárt a SZOLNOKON HALLOTTAM Facebook-csoportban keresi a gazdája
Forrás: Facebook

A lopások száma viszont nem kiemelkedően magas, a korábbi évekhez hasonlóan alakult.

– A jó idő beköszöntével egyre többen veszik elő a kerékpárjukat, így ezen bűncselekmények száma a téli időszakhoz viszonyítva emelkedik – közölte.

Az eltulajdonított kerékpárok típusukban és értékükben is különfélék. 

De vajon hogyan lehet megelőzni, hogy még több bringa eltűnjön?

– Fontos, hogy a tulajdonosok mindig zárják a kerékpárt, lehetőleg jó minőségű, erős zárral. Amennyiben a társasházak folyosóján tárolják, akkor győződjenek meg arról, hogy a bejárati ajtó záródik – tanácsolta a sajtóreferens. 

Azt javasolta, forgalmas, jól látható helyen hagyják kerékpárjukat használóik, és minőségi zárat vásároljanak.

– A lakat lehetőleg olyan legyen, amely a vázat és a kereket is átéri, és legyen mindig valamilyen stabil tárgyhoz rögzítve – közölte András Hunor Lehel. 

Majd kiemelte a BikeSafe programot, ahol országos adatbázisában rögzítik a kétkerekű adatait, ez lopás esetén megkönnyíti a felderítést.

A témával kapcsolatban korábban bűnmegelőzési videót is közzétett a rendőrség.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában