Többen is rajta vesztettek

2024.04.18. 11:20

Hirtelen elindult a sülyi rét közepén álló gyanús autó, mindent vagy semmit játszott a sofőr

A halőrök két egymást követő napon is tetten értek orvhorgászokat az Tisza árterében, az intézkedéshez rendőri segítséget is kértek. Egy alkalommal egy gyanús autóra lettek figyelmesek a halőrök.

Kovács Berta

Előkerült a tapogató módszerrel halászók zsákmánya

Forrás: KTVHESZ

Az utóbbi napokban ismételten árhullám vonult le a Tiszán, az árterekre kifutó vízzel együtt sok hal is kiúszott e területekre. Ám ahogy a folyó visszahúzódott, sok uszonyos rekedt kint az elöntött részeken, a kubikgödrökben.

Április 15-én is tetten értek orvhalászokat a halőrörök, a hálójukban hal is volt
Forrás: KTVHESZ

A Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KTVHESZ) halőri szolgálata folyamatosan figyeli ezeket a területeket, részint, hogy felderítse a szorult helyzetben lévő halakat, részint, hogy megakadályozza az orvhalászatot, a hallopást. 

Donkó Pétertől, a KTVHESZ ügyvezető igazgatójától megtudtuk, a Tiszasülynél húzódó réten található kubikgödröknél is észleltek halakat, így fokozottan figyelték a területet. Nem is hiába: április 14-én délután az ellenőrzés során halőreik öt gyanúsan viselkedő személyre figyeltek fel. A halőri intézkedés megkezdése után a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányságtól is segítséget kértek.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása alapján, egy éppen elinduló személyautót észleltek, amit a halőrök megállítottak. A csomagtartóban két pontyot és két kárászt találtak. A besenyőteleki sofőr horgász és halász engedéllyel nem rendelkezett, ezért a rendőrök előállították a Kisköre Vízirendészeti Rendőrőrsre, majd orvhalászat vétség megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki. 

Ugyanezen napon, ugyanott egy másik autóban is közel húsz kilogramm halat találtak a rendőrök és halőrök, valamint az illegális tapogató módszerhez használatos vödröket. A kocsiban ülő négy tiszaburai férfit előállították a vízirendészek, és őket is orvhalászat miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

A KTVHESZ-től kapott információk szerint összesen 29,93 kilogramm pontyot és 2,65 kilogrammnyi kárászt fogtak ki e napon az orvhalászok.

Másnap, március 15-én szintén ezen a tiszasülyi területen értek tetten a halőrök két férfit, akik az ártéren halásztak jogosulatlanul, és három halat már sikerült is kifogniuk. A halőrök ezúttal is rendőri segítséget kértek. Az egyenruhások a két jogsértőt előállították, majd orvhalászat miatt gyanúsítottként kihallgatták őket.

Donkó Péter hangsúlyozta, halőreik nem csak Tiszasülynél tartják szemmel az ártéren visszamaradt vizeket, bár itt volt legégetőbb a probléma. A Tisza más szakaszain is ellenőriznek, az élő folyónál és a kubik gödröknél is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában