Lista

2024.04.01. 09:00

Orvhalászat miatt kapcsoltak le többeket is a Jászkunságban – ezek voltak az elmúlt hét legjei

Lefotózták a Tisza-tóba merült falu maradványait, egy gyümölcsöt szinte teljesen lenulláztak a márciusi fagyok a Jászkunságban – többek között ezek is szerepeltek az elmúlt hét legolvasottabb hírei között.

Szoljon.hu

1. Egy gyümölcsöt szinte teljesen lenulláztak a márciusi fagyok a Jászkunságban

Demény István, őszibarack
Az őszibarack szépen virágba borult, nem károsította a fagy, mutatja Demény István
Fotó: Nagy Balazs

Korán virágba borultak idén a gyümölcsfák, a tavaszias időt követően azonban néhány hajnal során igencsak lehűlt a levegő. Vármegyénkben is volt olyan terület, ahol megúszták a hideget a gyümölcsfák, míg máshol arra panaszkodnak, hogy az egyik gyümölcs esetében szinte az egész termést elvitte a fagy.

2. Lefotózták a Tisza-tóba merült falu maradványait, ahol 150 éve mintha megállt volna az idő

Tisza-tó, medence
Máig fellelhetők az egykori falu maradványai a Tisza-tó Sarudi és Poroszlói medencéjének találkozásánál
Fotó: Kocsis László

Ma is beszédtéma a helybeliek körében a Tisza-tavi régió egyik legszomorúbb története. A história Tiszahalászról, vagy ahogy a helyiek nevezik, Óhalászról szól. A település már az Árpád korban is létezett. Nagy szerepet játszott az 1800-as években, hiszen a környező települések egyik leggazdagabb hallal ellátott területe volt. 

3. Magányos alak tűnt fel a tónál, sötét titkot rejtett a csépai holtág vize

orvhalászat, halak
Telis-tele volt a Csépa melletti holtágban halászgató férfi varsája, de volt egy bökkenő
Fotó: police.hu

Érdekes látvány tárult a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság csongrádi körzeti megbízottja, egyben hivatásos halőre elé kedden reggel. Arra lett figyelmes, hogy egy hetven éves helyi férfi éppen varsákat szed fel a Vadkacsás holtágból a Csépa melletti Csongrád-Bokoson.

4. Alig hittek a szemüknek a jászkunsági ellenőrök, sosem találkoztak még ekkora mohósággal

orvhalászat, halak
Rengeteg ponty került elő a horgász haltartójából
Forrás: Beküldött fotó

Egyes horgászok nagyon mohók tudnak lenni. Ezzel szembesültek a napokban a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KTVHESZ) hivatásos halőrei is. Kiderült, a tetten ért ember állami halászjegy híján lopkodta a holtág halait. A férfi varsáiban nyolc pontyot, 67 kárászt, két busát és három törpeharcsát találtak. A hetven éves férfit orvhalászat vétségével gyanúsítottként kihallgatták.

5. Így néz ki ma a híres Tisza-tavi sziget, ahol a filmbeli legendás kunyhó állt – fotókkal

JóreményStég, Tisza-tó
Egész évben látogatható az Abádszalóknál található JóreménységStég
Fotó: Ljasuk Dimitry

Máig látogatható a JóreményStégje, amely azért épült, hogy emlékeztessen bennünket arra, miként vigyázhatunk és óvhatjuk meg a természetet a nyári pihenés és a kikapcsolódás ideje alatt is. A Ljasuk Dimitry ötlete alapján megvalósult kis pihenőhelyen kulturált környezetben relaxálhatunk, fürödhetünk, horgászhatunk, vagy akár olvashatunk is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában