Mezőtúr

2017.07.05. 07:23

A fattyúszerkő miatt vált védetté a part

A Hortobágyi Nemzeti­ Park Igazgatóság kezdeményezésére a természetvédelmi hatóság a Hortobágy-Berettyó­ folyó Mezőtúr belterületi, vasúti híd és közúti híd közötti szakaszát, valamint a közúti híd alatti hétszáz méteres szakaszát a töltés lábáig terjedő hullámtérrel együtt augusztus 15-ig átmenetileg védett természeti területté nyilvánította.­

Szilvási Zsuzsa

Forrás: www.wikipedia.hu

A védetté nyilvánítás oka a fokozottan védett fattyúszerkő (Chlidonias hybrida) és a szintén fokozottan védett kormos szerkő (Chlidonias niger) párok zavartalan fészkelésének védelme. A fattyúszerkő százezer, a kormos szerkő kétszázötven ezer forintos természeti értékkel szerepel az idevágó jogszabályban.

Forrás: www.wikipedia.hu

Az átmenetileg védetté nyilvánított területen tilos minden olyan tevékenység végzése, amely a fokozottan védett fattyúszerkő és szintén fokozottan védett kormos szerkő párok fészkelését zavarja, egyedeit, élettevékenységét veszélyezteti, károsítja. A természet védelméről szóló törvény értelmében ugyanis tilos a védett állatfajok egyedeinek zavarása, károsítása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában